Skocz do zawartości

płyty pancerne - proszę o pomoc

Szefo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś może wie jaką grubość miały płyty pancerne zawieszone na bokach czołgów takich jak np Pantera D, Pz IV J, czy Brummbar?
Znam mniej więcej ich wymiary tj długość i wysokość a nigdzie nie mogę znaleźć jak były grube
to samo dotyczy np Flak 36/37 (88mm) itp
Napisano
Jesli chodzi te o dodatkowe mające chronić przed pociskami kumulacyjnymi /z reguły umieszczane na wieży lub błotnikach/ to spotkałem się w literaturze z trzema grubościami 4,5,6 mm. Pozdrawiam.
Napisano
właśnie te, fartuchy boczne na błotnikach, dziś kumpel mi podał ze 10mm, poszperam jeszcze żeby uściślić,
dzięki
Napisano
O przepraszam. 10 mm to za dużo. Te blachy łącznie tez swój ciężar miały. Ktoś tutaj mocno miesza. Potwierdzam jednak te 8 mm. Z takim wymiarem się też spotkałem /jeden lub dwa razy/. Prawdopodobnie grubość tych płyt z czasem się zwiększała. Uwaga ! Ich krój /kształt/ też był bardzo zróżnicowany. Nie było z pewnością jednego szablonu ich wycinania. Znam ten sam typ czołgu /np. Pzkwf IV, V/, który na różnych zdjęciach miał różnego kształtu blachy boczne w dodatku nie pokrywające często całego boku tylko jego fragment.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie