Skocz do zawartości
  • 0

Orzeł carski

don66

Pytanie

Napisano
Wczoraj trafiłem takiego oto orła carskiego, wykonany z miedzi lub mosiądzu, tłoczony, z tyłu ślady po przylutowanych wąsach do przypięcia, wymiary ok. 6 X 6 cm. Czy ktoś z kolegów wie, do czego mógł być przymocowany (czako, ładownica?), kto go nosił.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Jest to typowy orzełek noszony na nakryciach głowy przez oddziały carskiej piechoty w czasie I WŚ. Nad orłem były noszone tzw.ączki" oraz ewentualnie wstęgi. Dokładniejszych informacji udzielą napewno bardziej zaawansowani użytkownicy jak tylko dostrzegą post.

Gratuluję trafienia - nie często trafiają się egzemplarze zachowane w całości.

Pozdrawiam Adriantop
Napisano
Mam wiele zdjęć żołnierzy rosyjskich z czasów I WŚ, ale ani na jednym, na czapce nie ma orzełka, a jedynie owalny bączek.
Napisano
Widać było więcej wzorów, te 6 x 6 cm. były na toczki, a większe na futrzane czapy (mam nadzieję, że też mi się trafi).
Chyba były to raczej paradne nakrycia głowy, bo w 2 książkach, które posiadam z licznymi zdjęciami z frontu I WŚ Rosjanie mają tylko bączki.
Również nie zdarzyło się mnie ani kolegom, z którymi szukam takie znalezisko na froncie południowym w granicach Polski.
Swojego trafiłem na trakcie prowadzącym do dawnej granicy zaborów rosyjskiego i niemieckiego. Z tego, co mi wiadomo nie toczyła się tam żadna walka.
A koledzy poszukiwacze, w jakich miejscach trafialiście podobne orzełki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie