der_bartosz Napisano 20 Maj 2007 Autor Napisano 20 Maj 2007 Tyle co wiem o niej to:-Na 90% jest wojskowa-tarcza kompasu jest wykonana z porcelany-udało mi się rozszyfrować jeden napis ten na samym dole BRUXELLES" -podejrzewam, że jest to Belgijska lornetka ale mogę się mylić, a więc MOŻE KTOŚ MI POMORZE.
acer Napisano 20 Maj 2007 Napisano 20 Maj 2007 Sam sobie odpowiedziałeś, pewnie gdzieś okolice I wojny światowej
mietek Napisano 20 Maj 2007 Napisano 20 Maj 2007 Tego typu lornetki (niepryzmatyki) robiono od polowy 19 wieku do ok 1920.Jednak dla wojska przestano robic juz przed ww1.Ta raczej nie wojskowa, choc do wojska tez takie trafialy (nawet jeszcze w czasie ww2).Wojskowe na ogol mialy oslony przeciwodblaskowe, no i byly wieksze.
der_bartosz Napisano 20 Maj 2007 Autor Napisano 20 Maj 2007 Tyle co wiem o niej to:-Na 90% jest wojskowa-tarcza kompasu jest wykonana z porcelany-udało mi się rozszyfrować jeden napis ten na samym dole BRUXELLES" -podejrzewam, że jest to Belgijska lornetka ale mogę się mylić, a więc MOŻE KTOŚ MI POMORZE.
Pytanie
der_bartosz
-Na 90% jest wojskowa
-tarcza kompasu jest wykonana z porcelany
-udało mi się rozszyfrować jeden napis ten na samym dole BRUXELLES"
-podejrzewam, że jest to Belgijska lornetka ale mogę się mylić, a więc MOŻE KTOŚ MI POMORZE.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.