anwenoit Napisano 17 Listopad 2003 Autor Napisano 17 Listopad 2003 Będę zobowiązany za wszelkie informacje dotyczące losów Batalionu Polowego Policji Państwowej Golędzinów" po wycofaniu go z pozycji blokującej nad Pilicą (7 lub 8 września - nie pamiętam w tej chwili).Będę wdzięczny także za wskazówkę gdzie szukać tych informacji.TIA,Anwenoit
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 18 Listopad 2003 Napisano 18 Listopad 2003 Nie wiem czy chodzi o tę samą jednostkę ale w książce A. Misiuka Policja Państwowa 1919-1939" jest informacja, że zmotoryzowany batalion golędzinowski opuścił Warszawę i skierował się do Łucka.
sqh Napisano 25 Listopad 2003 Napisano 25 Listopad 2003 To ta sama jednostka. Płk Głowacki pisze w Obronie Warszawy i Modlina", że baon wyjechał do Łucka wieczorem 6 IX (a dywizjon konny PP - do Radzynia), co jednak zdaje się być datą przedwczesną - tej nocy to chyba pojechał on dopiero nad Pilicę i z powrotem. Potem ślad się urywa - prof. Grzelak w swoich publikacjach, z Kresami w czerwieni" na czele, nie wspomina o nim chyba ani słowem, choć garnizon Łucka opisuje dość szczegółowo.A czy w tej książce o Policji jest może nazwisko dowódcy batalionu? W ten sposób byłoby łatwiej szukać.
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 27 Listopad 2003 Napisano 27 Listopad 2003 Witam,w książce tej znalazłem tylko informację, że dowódcą Grupy Rezerwy Policji z Golędzinowa był Zdanowicz.Pozdrawiam,Marek
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 27 Styczeń 2004 Napisano 27 Styczeń 2004 Witam,w Wojnie polsko sowieckiej 1939" roku znalazłem jeszcze wzmiankę, że batalion golędzinowski ostatecznie przejechał" na Węgry.Pozdrawiam,Marek
Gość Napisano 28 Styczeń 2004 Napisano 28 Styczeń 2004 Witam !na Golędzinowie służył przed wojną mjr Jan Piwnik Ponury" - w Pozdrówcie Góry Świętokrzyskie" zdaje się jest jakaś wzmianka o szlaku bojowym we wrześniu, tylko nie jestem pewien czy kampanię wrześniową przebył jako policjant czy oficer WP (skończył podch. we Włodzimierzu Wołyńskim) - może to coś pomoże ?pozdrawiamJarek H
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.