Skocz do zawartości

Wrocław Kilimandżaro

Alkali

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Zwracam się do Kolegów z Wrocławia – poszukuję wszelkich informacji dotyczących historii i przeznaczenia schronu na wzgórzu Kilimandżaro" (Leerbeutelberg).
Z góry wielkie dzięki ;-)

Alkali
  • 7 months later...
Napisano
Trochę czasu minęło od Twojego postu, ale że to moje najbliższe okolice to się odezwę. W bunkrze tym bawiłem się jeszcze jako mały dzieciak. To typowa konstrukcja obserwacyjno obronna. Posiadała (przed wysadzeniem w latach 80 XX w.) 4 stanowiska ciężkich karabinów maszynowych (w tej chwili widoczne jest jedno od strony wschodniej w kierunku Stadionu Olimpijskiego) i płaską platformę obserwacyjną na szczycie (w tej chwili również zniszczoną i przykrytą warstwą ziemi). Pierwotnie teren ten nie miał znaczenia militarnego. Powstałe w wyniku prac ziemnych przy budowie kąpieliska Morskie Oko wzgórze stanowiło platformę widokową, po której pozostałością są betonowe schody od zachodniej strony
Napisano
Magius28 - samo wzgórze Kilimandżaro powstało podczas kopania przez Niemców ob. Kanału Powodziowego i Kanału Żeglugowego, stanowiących północną granicę tzw. Wielkiej Wyspy (odsyłam do doktoratu Maciej Małachowicza o twierdzy Wrocław przełomu XIX/XX w.).

Na stronce http://www.zobten.de/Breslau/Breslau.htm znajduje się krótka notatka wspomnieniowa nt. przelotu nad Wrocławiem 18 września 1944 r. alianckiego samolotu rozpoznawczego typu P-38 z oznaczeniami brytyjskimi. Autor pisze, że samolot ten przeleciał centralnie nad aszym stanowiskiem baterii [przeciwlotniczej?] na wzgórzu Kilimandżaro" [tłumaczenie moje].

Pozdrawiam
sąsiad z Biskupina ;-)
Napisano
Wszystko racja, pamięć ludzka rzecz ulotna, nasze szanowne wzgórze, powstało w wyniku wszystkich wymienionych prac ziemnych i rosło stopniowo.
Co do baterii p-lot to faktycznie była tu, ale nie na samym wzgórzu, ale w jego bezpośrednim sąsiedztwie, na południe od szczytu (mój szanowny ojczulek bawił się jeszcze tymi działami jako dzieciak :)prawdopodobnie były to działa 75 i 50 mm. Sam bunkier na szczycie wzgórza był jednak strukturą obserwacyjno obronną.
Z resztą resztki fundamentów betonowych jednego z dział można do dziś odnaleźć w chaszczach tuż obok wzgórza, reszta znajdowała się bardziej na południe i południowy-wschód. Przez długi czas funkcjonowały tam ogródki działkowe, a fundamenty dział posłużyły za fundamenty altanek, ostatecznie zniszczono je przy likwidacji tychże ogródków po powodzi w 1997 r.
Pozdrawiam
sąsiad z Zacisza :)
Napisano

Witam,

Dzięki wielkie za Wasze informacje. Bateria Flak posiadająca 6 stanowisk ogniowych z armatami kal. 8,8 cm znajdowała się nieco na południowy wschód od wzgórza.
Te betonowe resztki w chaszczach tuż obok wzgórza to raczej nie pozostałości fundamentu pod działo.

Napisano

magius28 - nie wszystkie podstawy zostały zniszczone. Przy jednej z nich grzebałem" w maju tego roku. Wyglądała na całą ale mocno się rozpadało więc odkopałem jedynie fragment i dałem nogę ;-)

Alkali

Napisano
Cieszę się, że coś się ostało, bo co najmniej dwa fundamenty rpier... na pewno (sam widziałem). Mam spore wątpliwości co do kalibru p-lotek, 88 mm wcale nie było w końcu tak wiele, a często mylono je właśnie z 75 i 50 ze wspominek ojczulka wynika, że były to raczej właśnie 75 i 50. Co do fundamentów przy samym wzgórzu twierdzi, że była to też p-lotka, tylko jakaś inna, choć mnie również bardziej wydaje się że to raczej pozostałości baraku. Może gdzieś tam stała jakaś mniejsza (dodatkowa) p-lotka, a te fundamenty to jednak pozostałość jakiegoś baraku lub czegoś w tym rodzaju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie