Skocz do zawartości
  • 0

Co to za dziwny bagnet

wojpo7

Pytanie

Napisano

proszę o pomoc w identyfiakcji tego bagnetu. pierwszy raz spotkałem się z takim. nic nie wiem na jego temat. jakiej produkcji z jakiego okresu, przez kogo był noszony i w ogóle wszelkie informacje na jego temat. będę bardzo wdzięczny.

Długość ostrza to 37,5 cm, długość całkowita ok 50 cm.

Zastanawia mnie również pochwa. nie jest ona ułamana ponieważ na obydwu częściach końce są idealnie symetryczne - czyli pomiędzy częściami musiało coś być.

jeśli ktoś wie coś na ten temat prosze o pomoc

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
powiem szczerze że w pierwszej chwili pomyślałem że jest rosyjski - ponieważ u nasady rękojeści ozdoba przypomina nakrycie głowy kapłana w cerkwi. ale chyba jednak się myliłem.

jeszcze raz dzieki.
Napisano
to jest kordzik oficera straży pożarnrej okresu Republiki Weimarskiej 1919-1933.Brakuje drugiego kółeczka ostrze było ładnie trawione , rączka drewniana obciągnięta czarną skórą z oplotem z drutu.
Napisano

proszę o pomoc w identyfiakcji tego bagnetu. pierwszy raz spotkałem się z takim. nic nie wiem na jego temat. jakiej produkcji z jakiego okresu, przez kogo był noszony i w ogóle wszelkie informacje na jego temat. będę bardzo wdzięczny.

Długość ostrza to 37,5 cm, długość całkowita ok 50 cm.

Zastanawia mnie również pochwa. nie jest ona ułamana ponieważ na obydwu częściach końce są idealnie symetryczne - czyli pomiędzy częściami musiało coś być.

jeśli ktoś wie coś na ten temat prosze o pomoc

Napisano
Prosze o pomoc - czy ktoś ma jakąś koncepcję. jakiej produkcji może być ten kordzik w ogóle wszelkie informcje.
Napisano
Ale jakiej produkcji jest ten kordzik? Polski Rosyjski czy niemiecki i co mozna powiedzieć o pochwie? tzn. co było miedzy jedną częścią a drugą.
Napisano
Jak republika weimarska to raczej obstawiałbym Niemcy(hi,hi) sorry.Miedzy okuciami górnym i dolnym była pochwa ze skóry , niestety nie mam skanera i nie zrobię ci skanu.pozdrawiam t13

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie