Skocz do zawartości

Instalacje, czy obronne?

Michal-Kato

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Serdecznie witam Szanownych Forumowiczów. Spełniając prośbę mojego kolegi zamieszczam zdjęcia wykonane w Kędzierzynie-Koźlu w dzielnicy Sławięcice. Wdzięczny będę za informacje, które posłużą w identyfikacji tych instalacji obronnych czy może tylko sanitarnych ?

Napisano
Serdecznie dziekuję za informacje. Pewnie mój kolega przoczył ową tablicę informacyjną. Moje przypuszczenia sie potwierdziły, że otrzymam sensowną odpowiedz na tym forum.
Pozdrawiam
Napisano
Pierwsza z fotek przedstawia obiekt zwany Splitterschutzzelle.Jest to schron dla np.wartownika.Konstrukcja często spotykana na terenach przy obozowych czy przemysłowych (w pobliżu/na terenie zakładów)Skoro w tych okolicach znajdował się obóz,jego istnienie jest uzasadnione.Natomiast na jednej z niżej fotek widać ewidentnie współczesną architekturę - to to zdjęcie przedstawiające jakby studzienkę na kręgu betonowym.
Napisano
.... faktycznie na tym terenie występuje kompletne przemieszanie obiektów zabytkowych" ze współczesnymi, będącymi w równie kiepskim stanie co te pierwsze. Jeszcze raz dziękuje za info i ostrzeżenie przed różnym złomem" w ziemi i po dziurach leżącym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie