Skocz do zawartości
  • 0

Wykopałem i nie potrafię zidentyfikować...

yupiter

Pytanie

Leżało w ziemi na pozycjach zarówno pierwszowojennych, jak i drugowojennych. Czysty mosiądz ( w tym stanie co na zdjęciu było w ziemi - tylko trochę podczyściłem). wystające rurki z tylei są ponacinane wzdłuż. Wygląda na to, że przy odrobimie siły mozna by to rozkręcić ( tzn na pierwszy rzut oka wydaje się, że boczne rurki są wkręcane do tuleji...). Nie ma otworu na przestrzał.
Co to może być??? Może ktos ma pomysł lub wiedzę.
YP

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Leżało w ziemi na pozycjach zarówno pierwszowojennych, jak i drugowojennych. Czysty mosiądz ( w tym stanie co na zdjęciu było w ziemi - tylko trochę podczyściłem). wystające rurki z tylei są ponacinane wzdłuż. Wygląda na to, że przy odrobimie siły mozna by to rozkręcić ( tzn na pierwszy rzut oka wydaje się, że boczne rurki są wkręcane do tuleji...). Nie ma otworu na przestrzał.
Co to może być??? Może ktos ma pomysł lub wiedzę.
YP

Mi to szczerze mowiac wyglada na jakis polski przedwojenny zapalnik z tytułu tego, iż ta część po prawej stronie wyglada jak splonka wz.99, standardowo używana w zapalnikach polskich np.24/99 BZ. Ale moge sie mylic.. jak zwykle za malo zdjec i nie czaje skali, najlepiej polozyc obok linijke.

BZ to typ np w granatach często urzywano typu BZ 39 z motylkiem taki, a co do BZ 25 wykopałem kiedyś na fortach naciągowy z takim oznaczeniem, do minowania raczej urzywane,

ale to może być również złączka elektryczyna, czy w tym trzpieniu co wystaje jest otwór, przelotowy?

ps:jak znajde chwile (a ciezko z tym ostatnio) poszukam i zrobię fotki
pozdr

Rozmawiałem z paroma osobami i one też myśla, że to jakiś rodzaj łącznika do kablów elektrycznych. Ciekawe, ale jakoś mi to jest za ciężkie - po co takie wielkie ustrojstwo, aby połączyć dwa kable....?????
Może gdzieś na necie jest zdjęcie łączników do kabli z pierwszej lub drugiej wojny - wie ktoś????
YP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie