Skocz do zawartości
  • 0

Wykopałem i nie potrafię zidentyfikować...

yupiter

Pytanie

Napisano

Leżało w ziemi na pozycjach zarówno pierwszowojennych, jak i drugowojennych. Czysty mosiądz ( w tym stanie co na zdjęciu było w ziemi - tylko trochę podczyściłem). wystające rurki z tylei są ponacinane wzdłuż. Wygląda na to, że przy odrobimie siły mozna by to rozkręcić ( tzn na pierwszy rzut oka wydaje się, że boczne rurki są wkręcane do tuleji...). Nie ma otworu na przestrzał.
Co to może być??? Może ktos ma pomysł lub wiedzę.
YP

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć Janek. Jeśli wiesz, że jest to faktycznie niemiecki zapalnik bz (bojowy zapalnik????) 25, to może masz bliższe dane o tym do czego był stosowany albo ewentualnie namiar na jakieś rysunki w necie....
YP
Napisano

W załączeniu jeszcze jedno zdjęcie.
To cosik jest stosunkowo małe (na pierwszym zdjęciu z początku postu jest położona zapałka dla ułatwienia skalowania).
YP

Napisano

Leżało w ziemi na pozycjach zarówno pierwszowojennych, jak i drugowojennych. Czysty mosiądz ( w tym stanie co na zdjęciu było w ziemi - tylko trochę podczyściłem). wystające rurki z tylei są ponacinane wzdłuż. Wygląda na to, że przy odrobimie siły mozna by to rozkręcić ( tzn na pierwszy rzut oka wydaje się, że boczne rurki są wkręcane do tuleji...). Nie ma otworu na przestrzał.
Co to może być??? Może ktos ma pomysł lub wiedzę.
YP

Napisano
Do Cyrografa - na razie nie będę rozkręcał do czasu, gdy nie będę wiedział co to w 100% jest. Jakby to było to, co nie chcę, że by było, to rozkręcając podpisał bym sam na siebie cyrograf....
YP
Napisano
Mi to szczerze mowiac wyglada na jakis polski przedwojenny zapalnik z tytułu tego, iż ta część po prawej stronie wyglada jak splonka wz.99, standardowo używana w zapalnikach polskich np.24/99 BZ. Ale moge sie mylic.. jak zwykle za malo zdjec i nie czaje skali, najlepiej polozyc obok linijke.
Napisano
BZ to typ np w granatach często urzywano typu BZ 39 z motylkiem taki, a co do BZ 25 wykopałem kiedyś na fortach naciągowy z takim oznaczeniem, do minowania raczej urzywane,

ale to może być również złączka elektryczyna, czy w tym trzpieniu co wystaje jest otwór, przelotowy?

ps:jak znajde chwile (a ciezko z tym ostatnio) poszukam i zrobię fotki
pozdr

Napisano
Jak znajduję coś co przypomina zapalnik to obok kopię głębszą dziurę aba to coś było poza zasięgiem wykrywacza. Do dzisiaj mam wszystkie palce...
Napisano
Jeśli rurki są ślepo zakończone to nie jest to zapalnik na 100% bo konstrukcyjnie nie nadawałby się do niczego :D
Optuję za złączką do kabli. Może do jakiejś anteny......
Napisano
Rozmawiałem z paroma osobami i one też myśla, że to jakiś rodzaj łącznika do kablów elektrycznych. Ciekawe, ale jakoś mi to jest za ciężkie - po co takie wielkie ustrojstwo, aby połączyć dwa kable....?????
Może gdzieś na necie jest zdjęcie łączników do kabli z pierwszej lub drugiej wojny - wie ktoś????
YP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie