Skocz do zawartości

czy to skrzynka z 2RP?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://allegro.pl/item192634434_skrzynia_na_amunicje_ii_wojna.html kupiła się przed chwilką za 10zeta-zapięcie podejrzanie wrześniowe-czy mam rację?od czego ona jest???
Napisano
yyy chyba niemcy. Nasze skrzynie nie miały tych drewnianych chwytów do przenoszenia. Wszystkie jakie spotkałem miały sznury

pozdro Marek
Napisano
heh jak lwp to choć dobrze ze tylk odychę dałem;)ale jak ma się zamykadełko do skrzyni do niemców albo lwp-używali tego typu?bo ja jak do tychczas z takim kształtem tylko w nwszych się spotkałem...
  • 2 weeks later...
Napisano

zanim wątek zostanei ostatecznie pogrzebany a skrzynka pójdzie na opał jako PRL-jeszcze jedna próba uwrześniowienia jej-Panowie-takie zamykadełka-czy Niemcy albo LWP używało tego typu?

Napisano

i foto 2giej części zamykadełka-na tym i poprzednim zdjęciu widac pod czqarną farbą miniowanie o kolorze też z wrześniem się kojarzące,co do niemieckości to odrzucam pomysł raczej-żadnych bić kodów producenta itp na drewnie nie ma a zachowało się całkim nieźle...ktoś coś powie jeszcze w tej sprawie?

Napisano
Witam.
Moim zdaniem to zapięcie jest na 100 % produkcji polskiej, tym bardziej że spod farby czarnej przebija asza" minia (podkład).
Pozdrawiam
Napisano
A moglbys dac przyklad takiego zamkniecia w jakiejs polskiej skrzynce lub jakikolwiek argument przemawiajacy za jej polskoscia"? A czerwona minie pod czarna farbe to juz Reichswehra kladla..
Napisano
a konserwy amunicyjne do mauserka?to taki 1szy przykład...mam też skrzynię na wyposażenie sanitarne wieeelką z takimi zamknięciami-jeśli trzeba moge też pofocić...tzn...wielkość troszkę inna zapięć,ale kształt ten sam...nie chce jej na siłę uwrześniawiać...ale minia serio mi taka pod pomarańczowy podchodząca do naszej armii pasuje...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie