Monsun Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Witam 1AIR1,zauważyłem, że w ostatnich czasach na Allegro jest taki ruch, że administratorzy tejże aukcji nie są w stanie wyłapać wszystkiego. Ostatnio rozmieszają mnie opisy sprzedawanych produktów, np. Facio wystawia do sprzedaży niemiecki hełm spadochronowy, twierdzi, że malowanie i kalkomania (SS)są oryginalne (odniosłem inne wrażenie), po czym dodaje, że nawet sam Hitler by się nie przyczepił. Na sam koniec dodaje jeszcze i tu cytuję: poprostu nie ma się do czego przyjebać". Widać, że coraz więcej buractwa pojawia się na Allegro ... dalej już nie komentuję.PozdrMarcin
1AIR1 Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Wtaj MonsunWłaśnie jestem w trakcie obienia" poglądowego hełmu SS.Używam to tej pracy, modelarskich technik starzenia" przedmiotów.Jestem na półmetku.Jak go skończę to zrobię zdjęcie i puszczę fotkę na Forum......ku przestrodze.W orginale to był wykop porządnie zjedzony przez rdzę z paroma dziurami.PozdrawiamPiotrek
danieloff Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Co do buractwa - widziałem ostatnio kolesia na Kole, dresiarza, który sprzeddawał ikony - może nie miały wielkiej wartości artystycznej, ale były autentyczne i dosyć stare - padał deszcz, koleś stał, palił fajki i nawet nie przyszło mu do głowy by je np. przykryć folią. Kilkudziesięcioletnie deski, często nadpróchniałe, nasiąkały wodą a farba się rozpuszczała. A konserwatorzy zabytków wolą gnąbić ludzi z wykrywaczami, ktorzy przeważnie starannie konserwują znalezione fanty...
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Miałem swego czasu podobną historię co BartekI23. Otóż sprzedawca, wprawdzie nie na giełdzie kolekcjonerskiej, tylko na ryneczku gdzie odbywa się także handel starociami wmamiał mi, oferując standardowy niemiecki bagnet wz. 84/98 (III wersji - z okładkami bakelitowymi), że to polski przedwojenny, dorabiając przy tym jakąś fantastyczną historyjkę o znalezieniu go w podziemiach. Oczywiście również upierał się, że to on wie lepiej. Po za tym co jakiś czas na giełdach zdarza mi się, że jakiś sprzedawca usiłuje mi wcisnąć coś, co wprawdzie kiedyś było bagnetem polskim - natomiast obecnie jest totalnie przzeszlifowaną pozostałością po nim, jako stan dobry lub nawet bardzo dobry.
Gość Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Pewnie sam go do takiego stanu doprowadził. Mnie inny wmawiał, że hełm, który sprzedawał jest polski, a to typowy niemiec straży pożarnej - ten z zawalcowaniem na wysokości nitów.pozdrawiam
Monsun Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 1AIR1 ja też niebawem skończę swój hełm, trochę to jeszcze potrwa, ponieważ brakuje mi dobrych kalkomanii i eksperymentuję jeszcze z farbami z modelarskiego. Efektem końcowym będzie hełm Luftwaffe na razie bez nitów, obręczy i skóry. Warto pokazywać takie rzeczy po renowacji, żeby ludzie, którzy początkują mieli pojęcie o oryginalności pewnych cząści oporządzenia.PozdrMarcinP.S. 1AIR1 jaki hełmik rekonstruujesz? Uchylisz rąbka tajemnicy jakie metody stosujesz i jakich kalkomanii zamierzasz użyć?
1AIR1 Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 MonsunJest to moja pierwsza taka starzona" produkcja.Można powiedzieć że prototyp.W każdym bądź razie starałem się używać jak najmniej szpachli,a jak najwięcej lakieru na bazie żywicy epoksydowej.W szczegółach opiszę jak go skończę.Użyłem też farby modelarskiej Model Master - feldgrau nr 2014.Kalkomanie na razie kupione - SS - także postarzone.Przymierzam się do robienia własnych na podkładzie kalkomanii.Użyłem techniki nanoszenia brudnego rozcieńczalnika....zmywakiem do naczyń.Ten etap jest najtrudniejszy.Po pomalowaniu kolorem bazowym a przedstarzeniem" trzeba nanieść lakier....błyszczący. Fakturę porysowania" hełmu uzyskałem poprzez tarcie także podniszczonym zmywakiem ale tą ostrzejszą stroną,oczywiście po wyschnięciu.Użyłem też techniki pocierania suchym pędzlem,ale tylko w niektórych miejscach,tak aby go lekko podżółcić.Został jeszcze środek , mała kosmetyka na zewnątrz i lakierownie ostateczne.Jestem na razie na półmetku.Ale paru kolegów już oceniło goże chyba gdzieś w lesie spotkałem zabłąkanego niemca Z II wojny i z głowy mu ten hełm ściągnąłem.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Koledzy ,czekam z niecierpliwością na efekty waszej pracy!pzdrbjar_1
grove3 Napisano 2 Marzec 2004 Napisano 2 Marzec 2004 Do 1AIR1Proponuje zamiast szpachli ołów nakładany za pom lutlampy.Tylko najpierw lepiej potrenować na innym sprzecie.Ołów nie pęknie przy niechcącym udeżeniu.Pozdr.grove3
1AIR1 Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Do grove3Ciekawy pomysł.Ołów jest niestety trochę ie zdrowym" metalem.Stosuję metodę wielowarstwowego nakładania lakieru na bazieżywicy epoksydowej.Nie ma siły żeby pękło.Pozdrawiam
Monsun Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Witam,trochę odbiegamy od tematu, ale co tam...mój hełmik miał kilka wżerów i ogólnie był cały zardzewiały, obręcze były w stanie rozpadu. Najpierw hełmik powędrował do odrdzewiacza, bo piaskowanie spowodowałoby powiększenie się dziur. Następnie lakiernia proszkowa, nakładanie pojedyńczo trzy warstwy, aby wzmocnić hełmik i zalepić wżery, w międzyczasie oczywiście był wkładany do pieca". Po całym tym zabiegu hełmik wyglądał już bardzo dobrze. Drobna obróbka papierem wodnym, nałożenie oryginalnej farby, po jej wyschnięciu nałożyłem jeszcze warstwę bezbarwnego lakieru matowego. Aby uzyskać efekt używalności, przejechałem kilka razy drobnym papierem wodnym po lakierze. Nie stosowałem jeszcze motywu z suchym pędzlem, bo akurat się na tym nie znam, ale prace, które do tej pory wykonałem, spowodowały, że wszystko wygląda już ładnie:)Jak będę miał cyfrówkę po ręką to zdrobię kilka zdjęć i wstawię te fotki, tylko trzeba wrócić do starszego postu pdt. malowanie hełmu.PozdrMarcin
Gość Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 http://allegro.pl/show_item.php?item=21774873Zdeaktywowany przez obcięcie lufy ;-)).Pozdrawiam
mietek Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Wcale nie!!!! Skrócony przez obcięcie lufy, czyli przystosowany do działań przestępczych:DDDD
Monsun Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21821725Facet ma pojęcie o estetyce, to trzeba mu oddać. Kunsztownie wykonana i w dodatku jak oryginał ... o ja pier..lę, facio sprzedaje, bo zbiera na okulary firmy Pierre Stępień tzw. Stępieniówki".
bjar_1 Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 No co ty - tym wentylatorem gestapowcy palce ucinali...
bjar_1 Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22036250 - to jest dobre! Cena wcale nie jest zaporowa ,i może da się to coś palić... Albo może to hasz...? Zarobiło by się jeszcze co nieco... :)pzdrbjar_1
Romel79 Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 Gdyby tę super opaske zobaczyli faceci z grupy Grossdeutchland to dostaloi by pewnie palpitacij serca lub zawału , jeśli chodzi o tytoń to dobrze że facet nie napisał że to z osobistego wyposażenia żołnierza , a co do wentylatora to ja mam żelazko na węgiel którym gestapowcy przypalali więźniów w celu zdobycia informacij hahahahaha
bjar_1 Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 A teraz poważnie - mam niemiecki przedwojenny atlas świata ,cholernie wielką i grubą książkę ,którą po wojnie kolega mojego dziadka przywiozł z gmachu Gestapo w Piotrkowie Trybunalskim...na stronicach pojawia się coś ,co wygląda jak zaschnięta krew...chcecie ,to porobię fotki...
Romel79 Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 A widzieliście ten rarytas kolekcjonerski http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21896024 w lesie trafia się mnustwo mauserów , MG , MP , ale to , to prawdziwa żadkość i cena jest zachęcająca , napewno będzie mnóstwo chętnych a cena podskoczy kilkakrotnie
Romel79 Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 A widzieliście to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22083137 a ja gdybym w jednym okopie znalazł mausera i amunicje od mosina - to czy mam stwierdzić że mauser był na naboje mosinowskie ?
Monsun Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Witam,Allegro przeglądam dosyć często i muszę ze wstydem stwierdzić, ale nie wiem co to za skrót BCM. Z góry dziękuję za odpowiedź.PozdrMarcin
Monsun Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 No i wszystko stało się jasne. Dzięki i pozdrawiamMarcin
Piorek Napisano 4 Marzec 2004 Napisano 4 Marzec 2004 Dla palaczy:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21496561
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.