Skocz do zawartości
  • 0

szpada - jaki okres ?

hawk21

Pytanie

Napisano

Witam.
Znaleziona ostatnio.Ta owijka na rekojeści jest ze srebra.Ostrze długosci około 90 cm, proste, zaostrzone z jednej strony. Z jakiego to okresu i kto takiej uzywał?
Na obszarze gdzie ja znaleziono była bitwa z okresu wojen ślaskich (1760) jak równiez pałetały się pozniej wojska napoleońskie.A może pozniej ktoś zgubił..Szpada czy szabla ? posiadał pochwę ale ona się rozsypała po wykopaniu.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy to ta szpada o której wspominasz :
http://www.rempex.com.pl/?nodeid=82&_aph_glowna_tresc_stage=show_prodc&_aph_glowna_tresc_cat_id=64&_aph_glowna_tresc_prod_id=5871&_aph_glowna_tresc_prod_new=0
Napisano

Witam.
Znaleziona ostatnio.Ta owijka na rekojeści jest ze srebra.Ostrze długosci około 90 cm, proste, zaostrzone z jednej strony. Z jakiego to okresu i kto takiej uzywał?
Na obszarze gdzie ja znaleziono była bitwa z okresu wojen ślaskich (1760) jak równiez pałetały się pozniej wojska napoleońskie.A może pozniej ktoś zgubił..Szpada czy szabla ? posiadał pochwę ale ona się rozsypała po wykopaniu.

Napisano

Przedwczoraj na pruskich polach gdzie również pętały się wojska napoleońskie a wcześniej szwedzkie znalazłem fragment, który jako żywo przypomina fragment Twojej białej broni. Wyciągnąłem spowrotem ze złomu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie