robzet Napisano 2 Maj 2007 Autor Napisano 2 Maj 2007 Tworzące się w 1918 r. Wojsko Polskie uzbrajało się w broń zdobytą na zaborcach a następnie również w broń, z którą przybyli do kraju nasi żołnierze (np.armia gen.Hallera) ale również uzyskaną w wyniku zakupów za granicą.Z tego co wiem, na stanie naszych jednostek były też japońskie karabiny Arisaka i brytyjskie Lee Enfieldy. I tu mam następujące pytania do Was- Szanowni Forumowicze:a) ile ich mogło być ??b) jak długo były one używane w WP ??c) a jeśli dotrwały do września 1939 r. w magazynach mobilizacyjnych czy wydano je formującym się jednostkom ??Jeśli ktoś dysponuje wiedzą na ten temat to proszę o odpowiedź.
Widd Napisano 2 Maj 2007 Napisano 2 Maj 2007 To wszystko co mi się udało znaleźć, kiedy pisałem te teksty. Moze ktoś ma więcej.Tu masz cały dział, jeszcze nie wykończony:http://www.iirp.prv.pl/piechota/Dep_piech_karabiny.htmA tu masz Arisakę:http://www.iirp.prv.pl/piechota/karabiny/arisaka/Dep_piech_arisaka.htmA Enfielda tu:http://www.iirp.prv.pl/piechota/karabiny/enfield/Dep_piech_karabiny_enfield.htm
robzet Napisano 3 Maj 2007 Autor Napisano 3 Maj 2007 Serdeczne dzięki. Moja ciekawość dotycząca tych rodzajów broni została zaspokojona.
boysetsfire Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Na miejscu walk wrześniowych 1939 roku, znalazłem oliwiarkę do Lee Enfielda z biciami HJ&S. Z tego co czytałem w jednostkach KOP używano pierwszowojennych Lee Enfieldów. Miejsce gdzie znalazłem to cudo własnie było areną walki KOP-istów w 1939 roku.Być może dowodzi to że używano jeszcze wtedy tej broni.
boysetsfire Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Jw znalezisko - smar oryginalny chyba
boysetsfire Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Bicia HJ&S poniżej korona i niezbyt widocze dalsze bicia
mietek Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Watek o Arisace:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=11593#12368
mietek Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Tutaj zas zdjecie z karabinami angielskimi:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=280206#281661
boysetsfire Napisano 17 Sierpień 2009 Napisano 17 Sierpień 2009 Tutaj link do informacji o użyciu Lee Enfieldów w 1939 roku:http://www.weu1918-1939.pl/piechota/karabiny/engield/departament_piechoty_karabiny_enfield.html
AnKon45 Napisano 17 Sierpień 2009 Napisano 17 Sierpień 2009 informacja o kb Enfield wz.1914 podawana w weu1918-1939.pl" jest niepełna, bowiem broń tego systemu i wzoru tafiła do Polski nie tylko w Murmania i ewentualnego przejęcia z magazynów po b. armii carskiej ale przede wszystkim na podstawie decyzji rządu angielskiego (w tym kierunku starania robił też rząd francuski) ze stycznia 1920 r. o przekazaniu Polsce m.in. 50.000 kb wz.1914 oraz 80 armat i haubic, z tego część, tj. 39.000 kb przewieziono dopiero w III dekadzie lipca 1920 r. do kraju, pozostałą resztę we wrześniu i październiku tego roku, tak więc broń faktycznie tafiła do Polski tuż przed bitwa warszawską, poza piechotą kb wz.1914 trafiły do niektórych pułków kawalerii (np. 203 ochot. p.uł. i 201 ochot. p.szwol.), po 1921 r. ten wzór kb pozostał w uzbrojeniu formacji 30 DP oraz częściowo w 5. i 9. pułku strzelców konnych), w połowie lat dwudziestych XX w. został wycofany, pewna ilość broni tego wzoru trafiła do Policji Państwowej, natomiast wg mojego rozeznania broń ta nie była używana w KOP, pozostałe ilości kb wz.1914 (po sprzedaży za granicę) trafiła do PW, w każdym razie w zestawieniach uzbrojenia Wp od roku 1930 nie figuruje;
boysetsfire Napisano 17 Sierpień 2009 Napisano 17 Sierpień 2009 Skąd więc wśród łusek z 1939 roku i guzików mundurowych WP, ta właśnie smarownica?. Dodam że na tym terenie nie było walk w czasie trwania I wojny światowej. W tym miejscu walczyły też oddziały 10 psk, więc może one korzystąły z tej broni??
Dziadkus Napisano 17 Sierpień 2009 Napisano 17 Sierpień 2009 jest mi znana informacja, że wszystkie Enfieldy po wojnie bolszewickiej przekazano Łotwie w zamian za Mausery (chodziło o unifikację broni w obu państwach - Łotysze zdecydowali sie na przyjęcie enfieldów i mieli zbędne" mausery - Polka - odwrotnie) Co do wspomnianej oliwiarki - może być znaleziskiem jeszcze z poprzedniej wojny (nałożenie się warstw archeologicznych - czy jakoś tak) lub po prostu stosowano ją zastępczo do innego typu broni
mietek Napisano 17 Sierpień 2009 Napisano 17 Sierpień 2009 AnKon45: czy wiadomo cos o innych rzeczach wyslanych z UK do Polski? Czyli oporzadzeniu, mundurach.Jest bowiem kwestia np manierek UK, czy nozyc do zasiekow, sa one znajdowane w Polsce na pobojowiskach wrzesnowych, ale nie wiadomo czy to po WP 1939, czy tez pozniejsze (zdobyczne niemieckie, LL)
AK77 Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 boysetsfire, a sprawdzałes czy w tym rejonie gdzie znalazłeś oliwiarke do Lee-Enfielda nie działały łotewskie oddziały podczas drugiej wojny ? Oni mieli właśnie Lee-Enfieldy.
boysetsfire Napisano 18 Sierpień 2009 Napisano 18 Sierpień 2009 Z tego co się orientuję to w tym rejonie nie było żadnych jednostek łotewskich na przełomie 1944 / 45 ( działały głownie na Pomorzu ), ani też nie było walk w czasie I wojny światowej. Być może jest to ślad po partyzantach AK którzy działali na tym terenie aktywnie w 1944 roku. Jednakże znalezione w tym samym miejscu inne artefakty wskazują jednoznacznie na wrzesień 1939, prowadzone tam walki są dokładnie opisane w literaturze dotyczącej września.
AK77 Napisano 19 Sierpień 2009 Napisano 19 Sierpień 2009 Tym wrześniem w 100 % to nie sugeruj się. Ja kiedyś we wrześniowym okopie znalazłem mosiężne łódki do mausera. Zdziwiłem się bo przecież polskie były stalowe. Metr od naszego okopu zaczeły wychodzić mauserki , ale niemiecki z pierwszej wojny. Okazało się że nasze okopy zostały wykopane prawie w tym samym miejscu co niemieckie podczas pierwszej wojny.Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.