Skocz do zawartości

Oznaczenia na mapach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poniewaz od niedawna zaczołem szukać monetek,chcial bym uzyskac od was jakies podpowiedzi wskazówki.
Staram sie jak najwiecej przygotowywac do wyprawy w dany teren,tzn czytam,szukam informacji w necie,porownuje stare zdjecia ze zdjeciami z google earth.No i pomimo to efekty jakies tam sa,ale raczej słabe.
Mieskam we Wrocławiu i szukam bardzo czesto,prawie w kazdej wolnej chwili,grasuje na wszystkich mozliwych terenach kolo wrocławia,szczególnie pola.moje spostrzezenia takie,ze pola w kierunku sobótki,wysoka,domasław sa niezle,mozna trafic rzymka nawet:),ale np pola w kierunku obornik to istna porazka.Dziwi mnie to ze z jednej strony miasta sa rzeczy,a zdrogiej wogóle.No i wlasnie,wiekszosc monet jakie zdajduje,to pfenigi najwiecej te starsze roczniki,ze srebrych,marki grosze 1/2 marki,duzo Spielmarek,ale caly czas okres 1880-...........Prawie nic przez poltora roku nieudalo mi sie znalezc ze starszych okresów,nieliczac pare Rzymów,ale z tego co wiem wrocław i pobliskie miasta miały setki monet,nielicze dukatów.Jak to jest czy szukam w zlych miejscach,ale szczerze powiem,ze nieznam nikogo z moich kolegów poszukiwaczy,ktorzt zlazili tak pola w obrebie wroclawia jak ja,nieraz mam dola bo zastanawiam sie czy te Tereny sa jakies niemonetkowe,czy ja JESTEM LEWY:)Sprzet mam dobry,(MinelabMusketer)i ufam mu:).
No i najwazniejsze,jak analizowac mapy co do monet,od jakich najstarszych map powinno sie zaczac analize,na co zwracac uwage,no i przedewszystkim jak oznakowane sa karczmy i gospody,bo tego niemoge nigdzie sie dowiedziec.No i podpowiedzcie jak wy byscie mierzyli,czy w strone oławy,trzebnicy,sobótki:)Licze na pomoc,i ja słuze pomoca.
Napisano
Cześć Patryku.
Wybierz link Poznajmy się".Jest tam dużo ludzi z Wrocka i okolic.
Nie ma na mapach czegoś takiego jak ujednolicenie, czy unifikacja oznaczeń karczm czy gospód.Różni zaborcy,w różnym okresie oznaczali w/w miejsca po swojemu", aczkolwiek często te oznaczenia się pokrywają.
Na jakich pracujesz mapach ? Prawdopodobnie mogę Ci pomóc z tymi knajpami" tzn.lokalizacja i oznaczenie.
Nie ma reguły że przy lokalach typu gastro" trafisz najwięcej laszek" (w większości przypadków te miejsca są już przelatane).Dorzuć do tego miejca użyteczności publicznej" jak:wiatraki,młyny,wagi gminne,urzędy celne,przeprawy promowe,jarmarki (średniowieczne prawo 1 mili) itp.
Niejednokrotnie monety się trafia w najmniej oczekiwanych miejcach np:miejca potyczek gdzie historia milczy o takich incydentach",postoje czy obozowiska wojsk,napady na konwoje" kupieckie i wiele,wiele innych.
Serdeczne pozdrowienia z Oławy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie