Skocz do zawartości
  • 0

Lotka od moździerza

FalkenBurg

Pytanie

Napisano
Znalazłem kilka lotek od moździerza i mam pytano czy mogli bście mi powiedzieć kiedy taka lotka niestanowi zagrożenia te co znalazłem mają po 10 skrzydełek znalazłem też pusty granat jajko ale też został w lesie i co do granatu to nie wiem czy miał zapalnik nie znam sie na tym i czy byście mogli mi pokazać na co uważać jak jest pusta skorupa

proszę nie usuwać tego posta nie wiedziałem gdzie mogę zadać takie pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A to jajko od którego jest zapalnik ,poszukuje tej kulki na zapalnik jak okaże sie ze nieszkodliwy jest , chcę zachować granat w takim stanie jak jest nie malować ni nic tylko przed dalszym postępem korozji uchronić go i w tym miejscu mam prośbę czy miał by ktoś sama tą okrągłą nakrętkę na sprzedasz lub na oddanie zależy mi na tym by była podrdzewiała jak mój granat

Napisano
Kolego, wszystko możesz trzymać spokojnie, są to pozostałości tego, co kiedyś mogło stanowić zagrożenie, obecnie nie ma na to szans. Jeśli trafisz na inne rozrywkowe fanty zarzuć pytanie na forum, a dostaniesz odpowiedź. Nie znoś do domu tego, co niepewne.
Lotki nie stanowią zagrożenia, aczkolwiek jest to tak częsty fant, że za miesiąc będziesz się śmiał ze znoszenia takiego badziewia do domu, zobaczysz. To samo dotyczy resztek jajka".
W każdym razie to co pokazałeś - to po prostu dosłownie wojenny złom".
Co do lotki" to z tego co widzę, to niemiecka 81 mm.
Jeśli ktoś chce mnie sprostować to zapraszam
Pozdrawiam
MK
Napisano
Dziękuję za fachową poradzę pojadę se dziś odkopać lotkę i poszuklać w lesie :) to śą moje pierwsze fanty z wykrywaczem tak to tylko po strychach zbierałem ,jak ktoś ma ta okrągłom nakrętkę od zapalnika do granatu prosze o kontakt :)
Napisano
Znalazłem kilka lotek od moździerza i mam pytano czy mogli bście mi powiedzieć kiedy taka lotka niestanowi zagrożenia te co znalazłem mają po 10 skrzydełek znalazłem też pusty granat jajko ale też został w lesie i co do granatu to nie wiem czy miał zapalnik nie znam sie na tym i czy byście mogli mi pokazać na co uważać jak jest pusta skorupa

proszę nie usuwać tego posta nie wiedziałem gdzie mogę zadać takie pytanie
Napisano
On jest pusty ponieważ jest w nim dziura a w środku nic niema
a dziura ma z 4 cm jedyne co w nim było to liscie było coś jeszcze na wzór zapalnika leżało obok niego ale zostawiłem wziełem samą skorupkę ,a w tej lotce od spodu jest coś metalowego wygląda jak duł od pocisku karabinowego tylko że większe i ma coś tak jak by spłonkę która już zbita została ale czy to nie powinno wylecieć wraz z gazami co wyrzucały pocisk ??

ps. popołudniu dam zdjęcia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie