Skocz do zawartości

Czy to jest skrzynka na amunicję?

Gość RL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy orientujecie sie co to jest. Link na strone: http://www.prosperit.pl/private/skrzynka.jpg
Wydaje mi sie, że to skrzynka w której dostarczano amunicję. Na wieku widać cyfry 762 lub 162. Będę wdzieczny za info z jakiego okresu może to pochodzić. Skrzynka jest chyba cynowa. Wieko lutowane. Znalazłem w pobliżu linii okopów. Jeżeli komuś się przyda chętnie oddam (za friko).
Napisano
Moim zdaniem są to raczej resztki hermetycznej skrzynki na materiały wybuchowe. Miałem do czynienia ze współczesnymi i ta jest wizualnie identyczna. Obecne są także lutowane. Skrzynki na amunicję także są hermetyczne jednak są malowane i posiadają w górnej części niewielkie przedłużenie blachy bocznej ( tak jak konserwa ) do oparcia klucza do otwierania. Mógłbyś napisać gzie to znalazłeś (koło jakiej miejscowości i czy nie w okolicach poligonu).
Napisano
Miejsce znalezienia tej skrzynki to na pewno nie poligon. Przynajmniej od co najmniej 30-40 lat. Na terenie widać wyraźne pozostałości okopów piechoty oraz jakiegoś wsparcia pancernego (nie czołgi). Długość okopów raczej nie przemawia za poligonem (z przerwami około 2 km). Poza tym znalazłem to w okoliach gdzie wg informacji znajdowały się odwody polskie z września 1939.
Napisano
Prawdopodobnie jest to skrzynka po zapalnikach do pociskow artleryjskich. Spotkalem sie juz kiedys z czyms takim wykopanym w calosci, wtedy zawartoscia byly zapalniki do pociskow plot kal. 75mm. Kilkanascie takich skrzynek (pelnych), trafila na Helu obok baterii Laskowskiego ekipa z poludniowej Polski, jakies 2 lata temu. Mozna je potem bylo kupic na gieldzie w Bytomiu za bardzo rozsadne pieniadze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie