SP17 Napisano 12 Listopad 2003 Autor Napisano 12 Listopad 2003 Witam. Tym razem żadnych skojarzeń. A może to w okręgu to dwa połączone klucze" muzyczne(jak w nutach)? Wysokość ok.31mm szer. ok.34mm. Blaszka tłoczona.
SP17 Napisano 12 Listopad 2003 Autor Napisano 12 Listopad 2003 Witam. Tym razem żadnych skojarzeń. A może to w okręgu to dwa połączone klucze" muzyczne(jak w nutach)? Wysokość ok.31mm szer. ok.34mm. Blaszka tłoczona.
rts Napisano 22 Kwiecień 2004 Napisano 22 Kwiecień 2004 Witam!W nowym Odkrywcy w minikonkursie jest pełne wyjaśnienie skrótu A.R.B. Arbeiter Radfahrer Bund, co oznacza Robotniczy Związek Rowerzystów - dlatego masz podpisaną że należała do robotnika.pozdrowienia dla Odkrywcow!
adler153 Napisano 22 Kwiecień 2004 Napisano 22 Kwiecień 2004 a tu krotka notka o organizacji:http://www.dhm.de/ENGLISH/sammlungen/alltag2/abzeichen/a81_22.htmldzialal takze w Szwajcarii...pozdrawiamth(rowerzysta);-)
Gość Napisano 13 Listopad 2003 Napisano 13 Listopad 2003 Wygląda jak jakieś godło na czapkę. A w środku to chyba litera S.Pozdrawiam
rts Napisano 31 Marzec 2004 Napisano 31 Marzec 2004 Witam!Z tego co znalazlem w materialach wynika ze podobne jest to do odznaki niemieckich rowerzystów przedwojennej organizacji Solidaritet" (dlatego tam jest takie S).pozdrawiam
SP17 Napisano 13 Listopad 2003 Autor Napisano 13 Listopad 2003 Jak klikniesz powiększenie skanu wtedy widać dokładnie szczegóły tego S".
woojec Napisano 7 Kwiecień 2004 Napisano 7 Kwiecień 2004 Pzdr, mam identyczną odznakę, ale z tyłu jest agrafka a pod nią okrągła blaszka wyglądająca jak moneta a na niej napis w tłumaczeniu Własność robotnika..." dalej niestety jest dość skorodowany i niemiecki znam za słabo aby to odczytać. Odznake znalazłem na terenie spalonego folwarku, być może ta wskazówka pozwoli określić, kto był posiadaczem tego znaczka. Woojec
Gość Napisano 13 Listopad 2003 Napisano 13 Listopad 2003 Mimo wszystko pozostaję przy S. Równie dobrze mogą to być dwa serduszka połączone. Może to odznaka Amorka ;-))).Pozdrawiam
Gość Napisano 13 Listopad 2003 Napisano 13 Listopad 2003 A to w tle, to pewnie koło od starego samochodu. A S to może szofer??Pozdrawiam
Monsun Napisano 13 Listopad 2003 Napisano 13 Listopad 2003 Wydaje mi się, iż może być to spica od sztanderu. Jednak nie koniecznie musi być to soś polskiego, czy też niemieckiego. Może węgierkie? Napisz w jakim rejonie to znalazłeś, może ta wskazówka pomoże bardziej w identyfikacji.PozdrawiamMarcin
SP17 Napisano 13 Listopad 2003 Autor Napisano 13 Listopad 2003 Nie jest to moje znalezisko. Kolega prosił o umieszczenie w celu identyfikacji, a ma to już ok.20 lat tzn. on to posiada tyle lat. Czy szpica? jest za cienki i za małe- chyba. Pozdrawiam.
Pytanie
SP17
Witam. Tym razem żadnych skojarzeń. A może to w okręgu to dwa połączone klucze" muzyczne(jak w nutach)? Wysokość ok.31mm szer. ok.34mm. Blaszka tłoczona.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.