Skocz do zawartości

most forteczny w Knybawie

Gość bat 21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś ma info co się dzieje na remontowanym obecnie knybawskim moście fortecznym koło Tczewa?
Napisano
na moście nic się nie dzieje.... z tego co widziałem jakieś dwa- trzy tygodnie temu to nic tam się raczej nie remontuje. Pewnie pomyliłes mosty- remontują, ale nie ten w Knybawie. Stan- po generalnym remocie jakis czas temu bez zmian.. Dzrzwi pancerne, detal itd. są!
Napisano
Co sie dzieje z Knybawka dzis to nie wiem (dawno tam nie bylem).A co sie dzialo kiedys znajdziesz tu--->http://www.berlinka.pcp.pl/most.html
Bardziej interesuje mnie most Lisewski(ponoc sa plany jego rekonstrukcji?.Wiecej informacji o Lisewskim znajdziesz tu--->http://aspdin.wifa.uni-leipzig.de/institut/allgemein/ramm/
Pozdrowienia Szperacz.
Napisano
Mnie też bardzo interesuje most w Lisewie. Czy są jeszcze jakieś inne ciekawe linki na temat tego mostu?

pozdrawiam

Jarek
Napisano
Skontaktuj się z najlepszym znawcą tego tematu Marcinem Dudkiem z Gdyni e- mail. pz.dudek@interia.poczta.pl
Napisano
A wiec po kolei:
most knybawski byl remontowany, jak co roku w wakacje.
Przy okazji, wszelkie wejscia zostaly zamkniete.
Jednak mozna wejsc do schronu od strony Malborka, spuszczając sie po linie na filar (wejscie w filarze - wschodnim przyczółku). Generalnie zastosowano taki patent by uchronic zabytek przed zlomiarzami(zginely drzwii, rury zeliwne, a nawet kociol c.o), byly w tej sprawie jakies prosby z Germanii.
Ostatnio bylem tam we wrzesniu na wykopkach (Knibauerlager), super miejsce dla militarystow.
Duzo drobnicy polskiej i francuskiej. Troche niemieckiej.
Chociaz ciezko zlokalizowac.
Most lisewski zostal oddany do uzytku po dlugim remoncie.
Tzn. wymieniono podklady drewniane i wyasfaltowano most,wymieniono deski na czesci przeznaczonej dla przechodniow.
Propo calkowitej renowacji mostu, to zrobiono wstepny kosztorys i makiete (tworca S. Chromik).
Z orginalnego mostu kratownicowego pozostalo tylko jedno przęsło. Jedno znajduje sie w muzeum w Niemczech.
Stan wiezyczek jest wiecej niz oplakany, zarwane schody, fekalia, potłuczone szkło.
Najprawdopodobniej nie dojdzie do odnowienia mostu, jak zawsze z braku pieniedzy.
Tym ktorzy go nie widzieli serdecznie polecam, nak najszybciej nadrobic zaleglosci.
150 lat temu byl to przeciez najdluzszy most kratownicowy w Europie.
Na szczegolna uwage zasluguja cegly z piaskowca, z ktorych zbudowane sa wiezyczki. Na kazdej z nich jest osobisty podpis osoby ktora kiedys przebywala na tym moscie.
Podpisy sa od 1880 roku do czasow wspolczesnych.

Napisano
Panowie

Proszę jeszcze raz o prawidłowy adres do Marcina Dudka gdyż ten podany powyżej nie działa. Jestem bardzo zainteresowany dokładnym miejscem obozu dla jeńców którzy budowali most knybawski. Czu mógłbyś mi go dokładnie wskazać. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Jarek
Napisano
Jeszcze raz kontakt z Marcinem D e-mail: pzdudek@interia.poczta.pl
Napisano
a to ciekawe.. byłem tam na początku października 2003 roku, z kolekcjonerem piesków" i WSZYSTKIE cześci mostu były dostępne!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie