Gość Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 Czy ktoś ma info co się dzieje na remontowanym obecnie knybawskim moście fortecznym koło Tczewa?
Romo Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 A ma ktoś może zdjęcia tego mostubardzo mnie takie budowle interesująPozdrawiam
Gość Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 na moście nic się nie dzieje.... z tego co widziałem jakieś dwa- trzy tygodnie temu to nic tam się raczej nie remontuje. Pewnie pomyliłes mosty- remontują, ale nie ten w Knybawie. Stan- po generalnym remocie jakis czas temu bez zmian.. Dzrzwi pancerne, detal itd. są!
Gość Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 Co sie dzieje z Knybawka dzis to nie wiem (dawno tam nie bylem).A co sie dzialo kiedys znajdziesz tu--->http://www.berlinka.pcp.pl/most.htmlBardziej interesuje mnie most Lisewski(ponoc sa plany jego rekonstrukcji?.Wiecej informacji o Lisewskim znajdziesz tu--->http://aspdin.wifa.uni-leipzig.de/institut/allgemein/ramm/Pozdrowienia Szperacz.
Gość Napisano 14 Listopad 2003 Napisano 14 Listopad 2003 Mnie też bardzo interesuje most w Lisewie. Czy są jeszcze jakieś inne ciekawe linki na temat tego mostu? pozdrawiamJarek
Gość Napisano 15 Listopad 2003 Napisano 15 Listopad 2003 Skontaktuj się z najlepszym znawcą tego tematu Marcinem Dudkiem z Gdyni e- mail. pz.dudek@interia.poczta.pl
Gość Napisano 15 Listopad 2003 Napisano 15 Listopad 2003 A wiec po kolei:most knybawski byl remontowany, jak co roku w wakacje.Przy okazji, wszelkie wejscia zostaly zamkniete.Jednak mozna wejsc do schronu od strony Malborka, spuszczając sie po linie na filar (wejscie w filarze - wschodnim przyczółku). Generalnie zastosowano taki patent by uchronic zabytek przed zlomiarzami(zginely drzwii, rury zeliwne, a nawet kociol c.o), byly w tej sprawie jakies prosby z Germanii.Ostatnio bylem tam we wrzesniu na wykopkach (Knibauerlager), super miejsce dla militarystow.Duzo drobnicy polskiej i francuskiej. Troche niemieckiej.Chociaz ciezko zlokalizowac.Most lisewski zostal oddany do uzytku po dlugim remoncie.Tzn. wymieniono podklady drewniane i wyasfaltowano most,wymieniono deski na czesci przeznaczonej dla przechodniow.Propo calkowitej renowacji mostu, to zrobiono wstepny kosztorys i makiete (tworca S. Chromik).Z orginalnego mostu kratownicowego pozostalo tylko jedno przęsło. Jedno znajduje sie w muzeum w Niemczech.Stan wiezyczek jest wiecej niz oplakany, zarwane schody, fekalia, potłuczone szkło.Najprawdopodobniej nie dojdzie do odnowienia mostu, jak zawsze z braku pieniedzy.Tym ktorzy go nie widzieli serdecznie polecam, nak najszybciej nadrobic zaleglosci.150 lat temu byl to przeciez najdluzszy most kratownicowy w Europie.Na szczegolna uwage zasluguja cegly z piaskowca, z ktorych zbudowane sa wiezyczki. Na kazdej z nich jest osobisty podpis osoby ktora kiedys przebywala na tym moscie.Podpisy sa od 1880 roku do czasow wspolczesnych.
Gość Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 PanowieProszę jeszcze raz o prawidłowy adres do Marcina Dudka gdyż ten podany powyżej nie działa. Jestem bardzo zainteresowany dokładnym miejscem obozu dla jeńców którzy budowali most knybawski. Czu mógłbyś mi go dokładnie wskazać. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.PozdrawiamJarek
Gość Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 Jeszcze raz kontakt z Marcinem D e-mail: pzdudek@interia.poczta.pl
Gość Napisano 17 Listopad 2003 Napisano 17 Listopad 2003 a to ciekawe.. byłem tam na początku października 2003 roku, z kolekcjonerem piesków" i WSZYSTKIE cześci mostu były dostępne!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.