Jacoby Napisano 12 Listopad 2003 Autor Napisano 12 Listopad 2003 Na szczęście udało sie zrobić fotkę.Wykopane w tym samym miejscu,co liczman (oprócz tego kopiejki,boratynki i 1 sechsling -Schlezwig Holstein-moneta drobna o średnicy 26 mm oraz 5 centymów francuskich z 1908 roku).Ciekawe,czy w tym miejscu był jakiś targ?Miejsce-okolice Gorzowa Wlkp.(przepraszam,że nie podaje dokładnej lokalizacji,ale teren nie jest jeszcze dokładnie przeszukany ;-).Więc...co wiem otej monmetce-średnica 16 mm,srebro-raczej niska próba (odczyt na monitorze).Za chwilke umieszczę rewers ( amoże to jest rerwers)?
Jacoby Napisano 12 Listopad 2003 Autor Napisano 12 Listopad 2003 Jeżeli nie za bardzo widać-opis-poprzednie zdjęcie-na górze korona,pod nią omega (taka literka grecka ;-),wokól małe krzyżyki.Obecne zdjęcie-herb w tarczy-lew(?),nad tarczą jakby napis LI....
Raned Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 Nie jest to liczmann na co wskazuje zbyt mała średnica oraz materiał, liczmany były wykonywane z mosiądzu. Jest to raczej moneta, ale nie wiem jaka, może pomorska. Skan jest niskiej jakości co nie ułatwia rozpoznania.
marecki1341 Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 jacoby czy ty czasami nie znalazłeś tych monet na jakimś polu wokoło gorzowa wiem że na kilku polach wychodzą takie stare monety ja sam pochodze z gorzowa i szukam takich miejsc znam już kilka i wyciągnełem nanich kilka fajnych żeczy.pozdrmarek
Jacoby Napisano 13 Listopad 2003 Autor Napisano 13 Listopad 2003 oto lepsze skany-mam nadzieję,że teraz coś pomoże....
beyo Napisano 13 Listopad 2003 Napisano 13 Listopad 2003 Marecki 1341 - może to nieładnie, ale odpowiem za Jacoby'a. Zgadza się - monetki znalezione w okolicach Gorzowa, ale raczej dalej niż bliżej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.