Paweł80 Napisano 23 Kwiecień 2007 Autor Napisano 23 Kwiecień 2007 witam jak w temacie wybieram się na Krym! Czy moglibyście mi polecić jakieś militarne ciekawostki w miejscach takich jak Sewastopol,Jałta, Sudak! Czytam ksiązkę o walkach o Krym w 1941 i 1944 ale moze ktoś z Was był i moze mi polecić coś ciekawego:)pozdrawiam.
blo39 Napisano 11 Maj 2007 Napisano 11 Maj 2007 chyba pod moskwo albo w moskwie jest muzeum pancerne gdzie stoi maus
acer Napisano 11 Maj 2007 Napisano 11 Maj 2007 Muzeum w Kubince.Krym to jedno wielkie pobojowisko,jedna wielka miejscówka i jeden wielki cmentarz tak Rosjan jak i 17 Armii Niemieckiej. Tam walki trwały praktycznie cały czas przez niemal 2 lata.
Paweł80 Napisano 12 Maj 2007 Autor Napisano 12 Maj 2007 witam! niedługo wstawię parę zdjęć! fakt cmentarze rosyjskie są co kawałek, niemieckich nie zauważyłem! Ciekawostką wyjazdu było to że w okolicy Jałty a dokładnie na górze Ai-Petria na straganiku ze starociami trafiłem polską menażkę Światowit Myszków 1939. Niestety kiedy kolo usłyszał,że Polak pyta o cenę wysróbował ją na nasze licząc 150zł więc mu podziękowałem! za zdjęcie w hełmie niemieckim wołał 10$ hehee
Digger Napisano 18 Maj 2007 Napisano 18 Maj 2007 Ciekaw jestem jak wygląda sprawa kopania na Krymie (pomijając kwestie przewozu piszczały przez granice i powrotu z fantami)to ciekaw jestem czy miejscowi wytworzyli sobie monopol na poszukiwania i tempią przybyszów tak jak w Rosji. A jeśli chodzi o same miejscówki to zgodze się, że cały Krym to jedna wielka miejscówka i nie tylko dotyczy to II wojny światowej. Praktycznie cały półwysep był objęty walkami pd cieśniny Kerczeńsiej do Sewastopolu i dalej. Niekiedy zmagania te były długotrwałe i niezwykle intensywne. W wielu miejscach półwyspu pozostały tez pamiątki tych zmagań głównie pomniki ale częstokroć widziałem także ślady walk na ścianach budynków(w Sewastopolu na każdym nieomalże kroku)niekiedy w lasach można trafić także na transzeje. Oprócz zmagań z lat ostatniej wojny należy mieć na uwadze również to że teren ten jest ciekawy historycznie ze względu na długa i burzliwą historje osadnictwa. Pozwolę sobie wspomnieć Chersones Taurydzki i wiele innych zabytkowych miejsc(Teodozja, Twierdza Sudak itd) Pomnikami upamiętnione są również walki z okresu podboju Krymu przez Rosjan(bodajże koniec XVIII w). Pomnik taki widziałem na przełęczy pod Czatyrdachem przy drodze Symferopol - Auszta. Nie można zapomnieć też o zmaganiach z okresu wojny Krymskiej żeby nie wspomnieć o bitwie pod Bałakławą czy oblężeniu Sewastopola. Również co mało znane to walki na Krymie w okresie wojny domowej (Krym stanowił jeden z ostatnich bastionów białych. Osobiście widziałem mogiły z tego okresu w masywie czatyrdachu. Generalnie Było by tam czego szukać szkoda, że tak daleko i nie wiadomo jak wygląda sytuacja z używaniem detektorówPozdrawiam!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.