dzava 0 Napisano 22 Kwiecień 2007 Witam,poszukuję informacji o przydziale służbowym kpt Tadeusza DUŃSKIEGO, oficera piechoty. Wiem że we wrześniu trafił do obozu Tatiszczewo - obozu Armii Polskiej na Wschodzie; wiem również że walczył pod Monte Cassino.Czy ktoś wie gdzie szukać jego przydziału służbowego w 2 Korpusie Polskim? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skrzypol1 0 Napisano 11 Październik 2013 Witam, temat odgrzewam po kilku latach, ale trafiłem na niego przeglądając niniejsze FORUM. Otóż w poniższej książce: 5 Kresowa Dywizja Piechoty 1941 – 1947. Zarys dziejów, Opracowali: Zbigniew Wawer, Tadeusz Kondracki, Wojciech Rojek, Krzysztof Filipow, Koordynator i redaktor: Andrzej Suchcitz, Fundusz Wdowom, Sierotom i Inwalidom 5 Kresowej Dywizji Piechoty, Londyn 2012;na stronie 302 znalazłem informację, że kpt. Tadeusz Duński dowodził 3 kompanią łączności w 5 Kresowym Batalionie Łączności 5 Kresowej DP. Myślę, że po więcej danych trzeba wystąpić do APC Polish EnquiriesBuilding 60RAF Northolt West End Road Ruislip MiddlesexHA4 6NG. Później ewentualnie zwrócić się do IPMS w Londynie o sprawdzenie czy w ich zasobach nie ma jakichś danych. Na pewno istnieje Dziennik działań 5 Batalionu Łączności i może tam będzie coś więcej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzava 0 Napisano 12 Październik 2013 Dzięki. Temat już załatwiony - udało mi się odnaleźć na południu Polski jego rodzinę i uzyskać od nich kopie jego dokumentów. Był jeńcem obozu w Kozielsku i Griazowcu. Później szlak AP na Wschodzie. Ostatecznie był dowódcą 5. bat. łącz.; szlak 2. KP we Włoszech - otrzymał KW; po wojnie wykładowca w Ośrodku Łączności w Rington. W 1947 wrócił do Polski - był urzędnikiem bankowym. Ale dzięki za chęć pomocy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skrzypol1 0 Napisano 12 Październik 2013 Nie ma problemu. Zawsze chętnie się dzielę jeżeli mam takie informacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach