dzava Napisano 22 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 22 Kwiecień 2007 Witam,poszukuję informacji o przydziale służbowym kpt Tadeusza DUŃSKIEGO, oficera piechoty. Wiem że we wrześniu trafił do obozu Tatiszczewo - obozu Armii Polskiej na Wschodzie; wiem również że walczył pod Monte Cassino.Czy ktoś wie gdzie szukać jego przydziału służbowego w 2 Korpusie Polskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzypol1 Napisano 11 Październik 2013 Share Napisano 11 Październik 2013 Witam, temat odgrzewam po kilku latach, ale trafiłem na niego przeglądając niniejsze FORUM. Otóż w poniższej książce: 5 Kresowa Dywizja Piechoty 1941 – 1947. Zarys dziejów, Opracowali: Zbigniew Wawer, Tadeusz Kondracki, Wojciech Rojek, Krzysztof Filipow, Koordynator i redaktor: Andrzej Suchcitz, Fundusz Wdowom, Sierotom i Inwalidom 5 Kresowej Dywizji Piechoty, Londyn 2012;na stronie 302 znalazłem informację, że kpt. Tadeusz Duński dowodził 3 kompanią łączności w 5 Kresowym Batalionie Łączności 5 Kresowej DP. Myślę, że po więcej danych trzeba wystąpić do APC Polish EnquiriesBuilding 60RAF Northolt West End Road Ruislip MiddlesexHA4 6NG. Później ewentualnie zwrócić się do IPMS w Londynie o sprawdzenie czy w ich zasobach nie ma jakichś danych. Na pewno istnieje Dziennik działań 5 Batalionu Łączności i może tam będzie coś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzava Napisano 12 Październik 2013 Autor Share Napisano 12 Październik 2013 Dzięki. Temat już załatwiony - udało mi się odnaleźć na południu Polski jego rodzinę i uzyskać od nich kopie jego dokumentów. Był jeńcem obozu w Kozielsku i Griazowcu. Później szlak AP na Wschodzie. Ostatecznie był dowódcą 5. bat. łącz.; szlak 2. KP we Włoszech - otrzymał KW; po wojnie wykładowca w Ośrodku Łączności w Rington. W 1947 wrócił do Polski - był urzędnikiem bankowym. Ale dzięki za chęć pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzypol1 Napisano 12 Październik 2013 Share Napisano 12 Październik 2013 Nie ma problemu. Zawsze chętnie się dzielę jeżeli mam takie informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.