Skocz do zawartości

Świeto Niepodleglosci

lagisz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z świętem ty zawsze łączy się jedna postać Marszałek Józef Piłsudski. Osoba która przyczyniła się do ponownego odzyskania przez nasz kraj niepodległości.Dla uczczenia pamięci Wielkiego Polaka wstawiam skany 2 pocztówek z epoki. Może i inni forumowicze dołączą cos od siebie?

Napisano
A propos, nie wiem jak u Was, ale w moim mieście mało kto wywiesił flagę... Czyżby ludzie zapomnieli, o tym co upamiętnia to święto???
Napisano
Indiana ja z dzisiejszego święta mam zupełnie inne wrażenia, mianowicie jestem zaskoczony że ludzie w tym roku w moim mieście nareszcie zaczeli wywieszać flagi.
Napisano
Muzeum Józefa Piłsudzkiego ma powstać w jego posiadłości, w której mieszkał w latach 20 - 30-tych. Ponoć mają tam trafić szable Marszałka znajdujące się obecnie w Londynie.

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Ja jestem delikatnie mówiąc innego zdania. Gdy było święto 22 Lipcca ludzie jeżdzili na pikniki, nad jeziora, a teraz większość polski nawet nie wie o co chodzi, a i siedzi w domu bo zimno. A i nie mówcie mi że Piłsudski zrobił dobrze dla kraju wywołująć wojenkę która zabiła tysiące młodych Polaków, i zapewne młodych Rosjan.
Napisano
Jest tez inny aspekt. Przez 45 lat ludzie byli zmuszani do wywieszania flag i świętowania. Byli tym zmęczeni a Polacy to już taki naród że jak się go do czegoś zmusza to a złość mamie odmrozi sobie uszy". Potrzebowalismy paru lat odpoczynku. I teraz powoli zaczyna wracać świadomość i ludzie z własnej woli a nie z nakazu zacyznają wywieszać flagi.
Napisano
Mac
Czuje się po twojej wypowiedzi jakbym był w głębokim peerelu na mówce pierwszego sekretarza. Wojna 20 roku była wojną obronną (my jej nie wywołaliśmy). Gdyby nie Piłsudski i inni wielcy generałowie, mielibyśmy dużo wcześnie komunistyczną Polską Republikę Radziecką". No i wtedy nie trzeba było ludzi przekonywać do święta 22 lipca, bo by go zwyczajnie nie było. No, ale propaganda komunistyczna zrobiła swoje.
Pozdrawiam
Napisano
Tu nie chodzi o PRL bo ludzie wykożystywali te święta jako wolne, czy to jest 1-maja, 3-maja, czy inne święto. Ludziom chodzi o WOLNE. Jak pamiętam np. 22 Lipca (a wtedy byłem b. młody) jeżdziłem z rodzicami na przeróżne pikniki, i wtedy nikt nie wiązał tego zę świętem PRL-u. A Czy teraz nie jest tak samo?? Długi weekend, disiaj 12.11.03 bank PKO BP nie czynny. Czy myślisz że ktoś wie coś o wojnie 20-go roku ??
Pozdrawiam
mac
Napisano
Tylko, że wtedy to były inne czasy, ludzie mieli pieniędzy w bród (podaż przewyższała popyt i dlatego wkrótce brakło towarów i trzeba było wprowadzić kartki), no i lato, to jeżdzili na majówki. A teraz, to wiadomo jak jest, mimo wszystko to święto to zaczyna powoli jakoś wyglądać, a jak będziemy w Unii, to dopiero będziemy świętować.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie