lagisz Napisano 10 Listopad 2003 Autor Napisano 10 Listopad 2003 Z świętem ty zawsze łączy się jedna postać Marszałek Józef Piłsudski. Osoba która przyczyniła się do ponownego odzyskania przez nasz kraj niepodległości.Dla uczczenia pamięci Wielkiego Polaka wstawiam skany 2 pocztówek z epoki. Może i inni forumowicze dołączą cos od siebie?
lagisz Napisano 10 Listopad 2003 Autor Napisano 10 Listopad 2003 i jeszcze jedno MARSZALEK JOZEF PIŁSUDSKI wita defilujaca kawalerie na błoniach w Krakowie 6.X.1933"
jack61 Napisano 11 Listopad 2003 Napisano 11 Listopad 2003 Wyczytałem w jakiejś gazecie ze niestety do tej pory nie powstało żadne muzeum Marszałka PIŁSUDSKIEGO CZY TO PRAWDA
Indiana Napisano 11 Listopad 2003 Napisano 11 Listopad 2003 A propos, nie wiem jak u Was, ale w moim mieście mało kto wywiesił flagę... Czyżby ludzie zapomnieli, o tym co upamiętnia to święto???
Heinz Napisano 11 Listopad 2003 Napisano 11 Listopad 2003 Indiana ja z dzisiejszego święta mam zupełnie inne wrażenia, mianowicie jestem zaskoczony że ludzie w tym roku w moim mieście nareszcie zaczeli wywieszać flagi.
Monsun Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 Muzeum Józefa Piłsudzkiego ma powstać w jego posiadłości, w której mieszkał w latach 20 - 30-tych. Ponoć mają tam trafić szable Marszałka znajdujące się obecnie w Londynie.PozdrawiamMarcin
mac Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 Ja jestem delikatnie mówiąc innego zdania. Gdy było święto 22 Lipcca ludzie jeżdzili na pikniki, nad jeziora, a teraz większość polski nawet nie wie o co chodzi, a i siedzi w domu bo zimno. A i nie mówcie mi że Piłsudski zrobił dobrze dla kraju wywołująć wojenkę która zabiła tysiące młodych Polaków, i zapewne młodych Rosjan.
maxikasek Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 Jest tez inny aspekt. Przez 45 lat ludzie byli zmuszani do wywieszania flag i świętowania. Byli tym zmęczeni a Polacy to już taki naród że jak się go do czegoś zmusza to a złość mamie odmrozi sobie uszy". Potrzebowalismy paru lat odpoczynku. I teraz powoli zaczyna wracać świadomość i ludzie z własnej woli a nie z nakazu zacyznają wywieszać flagi.
Gość Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 MacCzuje się po twojej wypowiedzi jakbym był w głębokim peerelu na mówce pierwszego sekretarza. Wojna 20 roku była wojną obronną (my jej nie wywołaliśmy). Gdyby nie Piłsudski i inni wielcy generałowie, mielibyśmy dużo wcześnie komunistyczną Polską Republikę Radziecką". No i wtedy nie trzeba było ludzi przekonywać do święta 22 lipca, bo by go zwyczajnie nie było. No, ale propaganda komunistyczna zrobiła swoje.Pozdrawiam
mac Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 Tu nie chodzi o PRL bo ludzie wykożystywali te święta jako wolne, czy to jest 1-maja, 3-maja, czy inne święto. Ludziom chodzi o WOLNE. Jak pamiętam np. 22 Lipca (a wtedy byłem b. młody) jeżdziłem z rodzicami na przeróżne pikniki, i wtedy nikt nie wiązał tego zę świętem PRL-u. A Czy teraz nie jest tak samo?? Długi weekend, disiaj 12.11.03 bank PKO BP nie czynny. Czy myślisz że ktoś wie coś o wojnie 20-go roku ?? Pozdrawiam mac
Gość Napisano 12 Listopad 2003 Napisano 12 Listopad 2003 Tylko, że wtedy to były inne czasy, ludzie mieli pieniędzy w bród (podaż przewyższała popyt i dlatego wkrótce brakło towarów i trzeba było wprowadzić kartki), no i lato, to jeżdzili na majówki. A teraz, to wiadomo jak jest, mimo wszystko to święto to zaczyna powoli jakoś wyglądać, a jak będziemy w Unii, to dopiero będziemy świętować.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.