Skocz do zawartości

czy jakieś wykrywacze rozróżniają niewypały

Gość past

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
spotkałem sięz takim stwierdzeniem jednego poszukiwacza , jeśli np hełm i niewypał mają podobny kształt to czy jest możliwość ich rozróżnienia - przed wykopaniem oczywiście
Napisano
O wykrywaczach to nie wiem, ale słyszałem,że mozna psy wyszkolić na takie wybuchowe niespodzianki. Może by tak więc, jakiegoś pieska?

Powodzenia
Napisano
chodzi o to że gość twierdzi że nie kopie niewypałów bo mu maszynka powie????????????
Napisano
Ja bym tak nie ufał maszynce - nie wiadomo, tak naprawdę, co w ziemi siedzi, dopóki tego się nie wyciągnie. Pewnie nie chce się przyznać.
Napisano
Z tym psem to ja słyszałem na serio, sam rozwazyłem taką możliwość, bo jeden wyciągniety z ziemii łapką granat zupełnie mi wystarczy. Jeśli zaś chodzi o wykrywacze, to przy dzisiejszej technice jest to pewnie możliwe, ale chyba za taką cenę, że lepiej nie marzyć ....
Tak na marginesie, to chyba czas poruszyć ten temat szerzej i zastanowić się co rzeczywiście można zrobić, żeby zbierać \kwiatki a nie chwasty\"?
A co na to fachowcy, jak np. p. Smentkowski?/Smętkowski?/
Napisano
Ostatnio w jakims programie widziałem mały smigłowiec do wykrywania min,był on sterowany droga radiowa.Był wielkosci malucha.Ciekawostka było to ze mógł wykrywac miny w obudowie plastikowej,ciekawa tez była cena 40 tys dolców. Jasiek
Napisano
Tu nawet żadna dyskryminacja nie pomoże. Pistolet, lufa, duże odłamki, dają taki sam sygnał jak niewypał, oczywiście z powodu takiego samego nalotu rdzy.Istnieją co prawda różne wyświetlacze ciekłokrystaliczne różnych firm ale temu też zbytnio bym nie ufał.
Napisano
do Jasiek
40 tys. dol. to tyle ile kosztuje
nowy maluch:))
Napisano
Znajomy pisał praxcę mgr na temat sposobów wykrywania materiałów niebezpiecznych - ale głównie miała ona zastosowanie na lotniskach i itp miejscach ze względu na wielkości urządzeń do tego używanych, ---jak jesteś zainteresowany mogę dać nr. tel. do gościa.
Napisano
Ludzie zastanówcie się jak wykrywacz da wam sygnal o obecnosci niewypału? jak go zidentyfikuje? Przeciez nie zrobi analizy zawartosci bombki i nie powie wam nie kop tam jest rozrywkowy materiał. Sprawny poszukiwacz ktory nie jedna babke wykopal moze jednak po sygnale stwierdzic ze to \moze byc\" ale jak bedzie to cos ciekawego? I co zrezygnujecie z kopania?
Napisano
Ja np mam wykrywacz w którym jak chodze na \kolorze\" to wskaznik bez sygnału pokazuje mi zwykłe żelazo. a jak mam sygnał a wskażnik odchyla sie na żelazo, to kopie b. ostroznie ponieważ na stalowych pociskach jest zawsze pierścień mosiężny( czyli żelazo + kolor dwa sygnały)który \uszczelnia\" pocisk w lufie.
natomiast miny i granaty to ..... nic miłego tak więc daleko posunięta ostrożność. nie machać szpadlem bez umiaru. zwłaszcza przy duzych sygnałach. pamietaj że granat obronny daje ok 1000 odłamków na 200 metrów - jak zasyczuy nie odbiegniesz :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie