średni Napisano 18 Kwiecień 2007 Autor Napisano 18 Kwiecień 2007 Dzisiaj na wiosce znalazłem taki hełm. Nie ma żadnych sygnatur, nie wiem co to jest.
SZZ Napisano 18 Kwiecień 2007 Napisano 18 Kwiecień 2007 Gratuluję, jest to polski chełm wz. 31 używany m.in. przez Wojsko Polskie podczas kampanii wrześniowej. Skorupa jest w bardzo przyzwoitym stanie. Oczyść delikatnie górny nit umieszczony z tyłu chełmu i podaj jakie są nim symbole, wtedy można będzie stwierdzić czy był na wyposażeniu wojska, czy też nie posiada cech odbioru wojskowego i był używany np. przez obronę przeciwlotniczą. Pozdrawiam
SZZ Napisano 18 Kwiecień 2007 Napisano 18 Kwiecień 2007 Tylko delikatnie z nitem, powinien być mosiężny, nie użyj czasem papieru ściernego.
SZZ Napisano 19 Kwiecień 2007 Napisano 19 Kwiecień 2007 Witam,spytam z ciekawości - z jakiego rejonu Polski pochodzi ten hełm, czy mozna go powiązać z jakimś wydarzeniem z kampanii wrześniowej?Czy udało Ci się może odczytać symbole na nicie kontrolnym z tyłu? Czy jest mosiężny czy miedziany? Czy na hełmie są ślady malowania salamandra", tzn. farbą wymieszaną z pokruszonym korkiem na podkładzie miniowym? Czy we wnętrzu, w szczycie hełmu są ślady czarnego napisu Ludwików (nazwa kieleckiej huty która takie hełmy produkowała)lub Silesia (inna huta, bardzo rzadkie) oraz dwycyfrowej daty rocznej i numeru serii?Pozdrawiam Pozdrawiam
SZZ Napisano 19 Kwiecień 2007 Napisano 19 Kwiecień 2007 Jeżeli chodzi o wycenę, to taki towar jest tyle wart ile ktoś za niego chce dać, na takie pamiątki nie ma ceny urzędowej. Najłatwiej się o tym przekonać obserwując aukcje na allegro. Myślę, że za hełm w tym stanie można uzyskać od 150 do max 300 zł.Pozdrawiam
Paweł80 Napisano 20 Kwiecień 2007 Napisano 20 Kwiecień 2007 nie wiem, ja sugeruję 31/50 ale nie jestem znawcą!pasuje poczekać na głos kogoś w temacie wrzesnia! pozdrawiam
Paweł80 Napisano 19 Kwiecień 2007 Napisano 19 Kwiecień 2007 Panowie a może to być wz.31/50?? bo widzę, że gładki ale farba wojskowa więc raczej to nie OPL!pozdrawiam
SZZ Napisano 20 Kwiecień 2007 Napisano 20 Kwiecień 2007 Raczej nie jest to wz. 31/50http://www.allegro.pl/item187407537_helm_bojowy_wz_31_50.htmlnie posiada dodatkowej pary nitów. Hełm na moje oko został po wojnie przemalowany.Pozdrawiam
ppp.p Napisano 20 Kwiecień 2007 Napisano 20 Kwiecień 2007 W tym stanie zachowanie raczej ciężko będzie stwierdzić czy to 31, czy też 31/50. Ten z linku SZZ ma wkładkę z hełmu wz.50, dlatego posiada dodatkowe nity. Pierwsze modele 31/50 miały wkładkę niemal identyczną jak 31 oraz podpinkę wzoru niemieckiego. Ma jakieś wybite cyferki na daszku? Piotrek
średni Napisano 18 Kwiecień 2007 Autor Napisano 18 Kwiecień 2007 Dzisiaj na wiosce znalazłem taki hełm. Nie ma żadnych sygnatur, nie wiem co to jest.
Pytanie
średni
Dzisiaj na wiosce znalazłem taki hełm. Nie ma żadnych sygnatur, nie wiem co to jest.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.