Kobieras39 Napisano 18 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2007 czesc mam pytanie czy dysponuje ktoś orginalnymi fotami basów z helu z epoki ich urzytkowania lub budowy?pozdr kobi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldekhel Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 Witam.Mam kilka zdjęć z demontażu armaty 152 mm z 3 BAS i są to jedyne zdjęcia które osobiście robiłem ,ale nie wiem czy o takie Ci chodzi.Są tu na galerii w Odkrywcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 18 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2007 wiesz co chodzi mi bardziej o fotki jak je budowano i jak byly w uzyciu;-] a wogóle jestes z helu masz gg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldekhel Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 Tak.I mam GG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldekhel Napisano 18 Kwiecień 2007 Share Napisano 18 Kwiecień 2007 Tak.I mam GG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 18 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2007 odezwij sie na gadu 4825111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 19 Kwiecień 2007 Share Napisano 19 Kwiecień 2007 A czy ja tez mogę prosić o takie fotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 19 Kwiecień 2007 Share Napisano 19 Kwiecień 2007 Zdjęcia wykonane przez Niemców po kapitulacji Helu. Działa; poźniej dam zdjęcia załogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 19 Kwiecień 2007 Share Napisano 19 Kwiecień 2007 Załoga Helu po kapitulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 19 Kwiecień 2007 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2007 foty z twoich zbiorów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 20 Kwiecień 2007 Share Napisano 20 Kwiecień 2007 Szczegółowa odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się w wątku: Wrzesień 1939 - niemieckie zdjęcia lotnicze". Te zdjęcia pochodzą z niemieckiej kolekcji Polenfeldzug", która przez pewien czas była dostępna w Internecie i zaraz znikła. Załączam pierwszą stronę tej kolekcji (foto) oraz tekst, który wyjaśnia pochodzenie tych zdjęć. W miarę możliwości w w/w wątku pokażę to, co zdążyłem skopiować z tej kolekcji.Tekst wprowadzający:Alle im folgenden gezeigten Bilder aus dem Album:"Der Überfall auf Polen Sept. 1939- Beispiele zur taktischen Luftaufklärung -wurden mir freundlicherweise von Herrn Erwin Volmar (Bexbach) zur Verfügung gestellt. Herr Volmar (28.12.1919-09.06.2004) war bereits zur Zeit des sogenannten Polenfeldzuges als 20-Jähriger bei einer Luftaufklärungseinheit als Leiter einer Luftbildauswertungseinheit beschäftigt. Das Album in der vorliegenden Form erhielten verdiente Offiziere nach Abschluß der Kampfhandlungen zur Erinnerung. Die im Album zusammengestellten Bilder werden vollzählig wiedergegeben. Hinzugefügt wird in Kürze lediglich eine topographische Karte zum heutigen Polen, in der die im Album erwähnten Örtlichkeiten markiert sind.Die Reihenfolge der Bilder entspricht der im Original Photoalbum. Das Format des Allbums beträgt 33 x 50 cm. Es enthält sowohl Senkrecht- als auch Schrägluftbilder und Bodenaufnahmen.Luftbilder aus der frühen Phase des 2. Weltkriegs sind in heutigen Archiven relativ selten. Das gilt ganz besonders für Luftbilder die seitens taktischer Aufklärungseinheiten aufgenommen wurden. Senkrecht- wie Schrägluftbilder in Verbindung mit Bodenaufnahmen vermitteln einen realistisches Bild von den Schrecken und Zerstörungen im Zuge des frühen Luftkrieges im 2. Weltkrieg. Leider ist weder aus den handschriftlichen Bildunterschriften noch aus den am jeweiligen Bildrand eingefügten technischen Bildparametern das exakte Datum der Aufnahmen ersichtlich.Wir danken Herrn Erwin Volmar und dessen Familie ganz herzlich für die Erlaubnis die Bilder auf diesem Wege einem interessierten Fachpublikum zeigen zu dürfen.Estenfeld bei Würzburg im August 2004 Dr. rer. nat. Hans-Georg Carls"Koniec cytatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpasys Napisano 22 Kwiecień 2007 Share Napisano 22 Kwiecień 2007 Informacja ze strony:http://www.wlb-stuttgart.de/seekrieg/39-08.htm12.9.1939OstseeDie poln. Minensucher Czajka, Jaskolka und Rybitwa werfen 60 Minen südl. Hela. Versuchsschiff Otto Braun erhält Treffer von poln. Batterie auf Hela." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.