Skocz do zawartości

Fals 2zł 1934 Piłsudski

ahins

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Trafił mi sie falsyfikat 2 złotówki z Piłsudskim.
Moneta jest z żelaza i widać ślady srebrzenia,moneta posiada również cztery wiercenia.
Moje pytanie dotyczy właśnie tych otworów:

Czy te otwory robiła mennica lub inna instytucja odpowiedzialna za likwidowanie falsów?A jak tak to czemu ta moneta trafiła spowrotem do ludzi".
Pozdrawiam.

Qui quaerit,invenit

Napisano
No dobrze.
To coś jest wielkości 2 złotówki z 1934.Nieposiadam Piłsudkiego tylko Kobiete i do niej porównywałem wielkość.Jest taka sama.
Wzór porównywałem do 5 złotówki jest bardzo podobny może napis RP jest skalowo troche mniejszy.Awers jest zardzewiały i kiepsko na zdjęciu kiepsko widać Dziadka" a żywo"wygląda dużo lepiej i na pewno Jego przypomina.
Może ktoś ma zdjęcie 2 złotówki z Piłsudskim?
Napisano
Napisy,orzełek,nominał jak i zdobienia przy krawędziach są jak najbardziej wypukłe.
Zdjęcie robiłem pod kątem,może dlatego tak wygląda.
Napisano
Co do tych czterech otworów to pozostały po oczkach którymi łączono ją do następnej monety –co w efekcie końcowym dawało bransoletkę na rekę –popularna w latach 60-70 20 wieku –pozdro
Napisano
Nawet bym sie przchylił do stwierdzenia,że to bransoletka,ale Piłsudski na ozdobie za czasów rozkwitu PRL-u??
Co do czasów przed wojennych-niesądze,żeby ktoś próbował wybijać monety(profesjonalnie) i stosować je jako ozdoba...

Pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie.
Napisano
ahins na 100 % to była bransoletka - sam takie widziałem były z różnych monet - tu akurat z takiej jaką prezentujesz -co do monety to możecie się sprzeczać –pozdro
Napisano
Moj brat w latach 70 nosił fingiel" z tą monetą,jak też i mój kuzyn.Miało to wydźwięk patriotyczny.
Ahins,na priva masz odemnie nr.telefonu do osoby która może Ci pomóc.Pozdrowaśki.
  • 2 weeks later...
Napisano
To może nie być rdza. Czasami na monetach srebrnych pojawiają jako się produkty korozji tlenki miedzi, które też mają taki rdzawy kolor. Dlatego pytałem czy przyciąga magnes. Być może to zwykła srebrna dwuzłotówka, ale w rękach jej nie miałem więc 100 % pewności nie mam.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie