Skocz do zawartości
  • 0

Co to może być ?

von Neumarkt

Pytanie

Napisano

Wygląda jak miniaturowe żelazko z duszą,zrobione z mosiądzu.długość-64mm,największa szerokość-30mm i grubość-9mm,z tyłu klapka,wewnątrz puste.Z góry dziękuję za wszystkie sugestie,pozdrawiam v.N .

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ach i jeszcze w kontekście:A jesli tak kolego von Neumarkt to przepraszam- nie doczytałem. To oczywiście też żelazko tyle tylko że na tzw. duszę. Wsypywało się rozżarzone węgle i zamykało klapkę :-)"
Dusza - od żelazka a duszę" - wkład stalowy żeliwny itp nagrzewany oddzielnie, po nagrzaniu wkładany do owej mosiężnej obudowy"

żelazka na węgiel a właściwie - żar, miały zupełnie inną budowę np z kominkiem", albo z otworami doprowadzającymi powietrze ...
Napisano
Dzięki za odpowiedzi,a co się tyczy różnicy między żelazkiem na duszę i na węgiel to ją znałem,a z pokemonem nie polemizowałem,ponieważ przyjąłem że pisał z rozpędu i czasami takie wpadki się zdarzają.
Napisano

Wygląda jak miniaturowe żelazko z duszą,zrobione z mosiądzu.długość-64mm,największa szerokość-30mm i grubość-9mm,z tyłu klapka,wewnątrz puste.Z góry dziękuję za wszystkie sugestie,pozdrawiam v.N .

Napisano

Jeszcze dołożę fant kolegi,jajko z mosiądzu o wym.długości 32mm,maksymalna średnica 21mm,skręcone z dwóch części,w środku słychać chlupotanie gęstej cieczy,na tępym końcu sygnowanie GZ.Czyżby to była KINDER NIESPODZIANKA sprzed dziesiątków lat?.

Napisano
W sprawie niby Żelazka,panowie czy ja tak niewyrażnie piszę,czy poprostu nie doczytaliście,a więc jeszcze raz:Wygląda jak miniaturowe żelazko z duszą,zrobione z mosiądzu.długość-64mm,największa szerokość-30mm i grubość-9mm,z tyłu klapka,wewnątrz puste.
Napisano
A jesli tak kolego von Neumarkt to przepraszam- nie doczytałem. To oczywiście też żelazko tyle tylko że na tzw. duszę. Wsypywało się rozżarzone węgle i zamykało klapkę :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie