Spiderski Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Witajcie!!!ZAKU - piękne znalezisko - gratulacje!!!gdzież to takich rzeczy szukać? Na pewno w lesie, HeheheKiedy ten p...lony deszcz przestanie padać!Przecież to już dość - 3 tydzień deszczu to dla mnie za dużo.PozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaku Napisano 12 Lipiec 2007 Share Napisano 12 Lipiec 2007 Moja następna bardzo ciekawa znajdka. Upamietnia zjazd dowódczyń BDM-u (takie żeńskie Hitlerjugend) na Górze Chełmskiej w dniach 23-25 Marz 1934. Baaardzo regionalne znalezisko :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojna1939 Napisano 13 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2007 Chwała,już wczoraj wyraziłem swój zachwyt znaleziskiem...A oto książeczka czternastoletniej BDM-ówki z Koszalina. Rocznik książeczki 37 - więc już po zjeździe`34 (czy takie zjazdy miały miejsce co roku?)M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaku Napisano 14 Lipiec 2007 Share Napisano 14 Lipiec 2007 Na zdjęciu ostatnio wyjęte, różne posrebrzane rzeczy.Pogoda na łażenie wręcz idealna. Nikt nigdzie nie był?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiderski Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Witam!!!Wczoraj byłem odwiedzić stare ścieżki (soldatenm.) i zobaczyłem - wszystko zarośnięte po pas. Qrcze jak las się zmienia z miesiąca na miesiąc. Wyszedł mi niemiecki krzyż żelazny, ale niestety została z niego tylko obwoluta, środek został zjedzony przez rudego stwora. Jak się uda to zamieszczę zdjęcie. A co u was w trawie piszczy?pozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiderski Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 No i tradycyjnie - gratulacje ZAKU znalezisk. Góra Chełmska kryje jeszcze takie skarby?pozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiderski Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Nieorganizujecie czegoś w większym gronie?pozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
camene Napisano 18 Lipiec 2007 Share Napisano 18 Lipiec 2007 Wczorajszy spacer.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akwabud Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 Witam.Wspomniane fundamenty mogą mieć związek z istniejącym w tamtym rejonie cmentarzem z okresu wojen napoleońskich.Późniejszy cmentarz szpitalny był bliżej miasta ( obecnie na nim stoją budynki hotelu pielęgniarek.)Na mapach od 1900 roku brak tam jakichkolwiek zabudowań. Szpital zaczął powstawać na przełomie około 1910-12 roku.Większość budynków istnieje do dnia dzisiejszego.Co zaś się tyczy ewentualnych bunkrów i podziemi w tamtej okolicy: cóż, brak danych. Na pewno istnieją w tym rejonie podziemne kanały w które w połowie XIX wieku zostały wpuszczone strumienie spływające z Góry Chełmskiej w kierunku Dzierżęcinki. Jeden ze strumieni płynie podziemnymi kanałami po terenie hotelu Straży Granicznej w kierunku ulicy Partyzantów, a stamtąd wpada do Dzierżęcinki na wysokości Amfiteatru. Zdjęcie z tych kanałów jest na ekspozycji w Muzeum Wody.A jak macie więcej ciekawostek i pytań to jak zawsze zapraszam na Koszalin24. Tam jest dość sporo informacji i osób dobrze zorientowanych w historii miasta. :)Wojenko - jak coś potrzebujesz do strony to wal śmiało. Możesz wykorzystać Kalendarium Historii Koszalina z Wikipedii - ostatnio je z aktualizowałem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojna1939 Napisano 21 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 21 Lipiec 2007 Chwała,napewno skorzystam z Twojej pomocy w kwestii strony... chwilowo tylko przeglądam słowa i obrazy walcząc z chorobą. Jak tylko odzyska utracony przyczółek odezwę się w wiadomej kwestii. Jak tam koledzy - wyjścia w teren obfitują w historie? Rad bym posłuchać i zobaczyć co nieco.Tymczasem - bywajcie - M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiderski Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 Witam zamieszczam zdjęcie Żelaznego Krzyża.Niestety z braku czasu na jego czyszczenie przedstawiam krzyż przed czyszczeniem, hehehePozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiderski Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 Widok z mojego M1 na piękne zjawisko zwane tęczą!pozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiderski Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 Ciekawe czy na końcu tej tęczy jest garnek złota?!pozdrawiamArtur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
camene Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 Moje efekty wyprawy z Arturem.Czekam teraz na fotki Artura.Niech się pochwali bo ma czym.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojna1939 Napisano 25 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2007 Chwała,pamiętna tęcza - z der K. ścigaliśmy ją przez chwilę hi hi.Niechaj kol. Artur pochwali się skoro ma czym i uraduje oczy fajnymi znajdkami i słowami historii...Choroba odpuściła (wytoczyłem ciężką artylerię hi hi) - czas zająć się tym i owym.Tymczasem - praca - bywajcie - M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiderski Napisano 25 Lipiec 2007 Share Napisano 25 Lipiec 2007 Oj słowa przesadzone o chwaleniu się.1 Silber Groschen 1843 rok. Stan 90% z portfela.Srebrny pierścionek - niestety mankament brak kamienia.i tyle z cenniejszych rzeczy.Poza tym to kilo łusek od mausera.Zdjęcia zamieszczę ale mam problem z makro w aparacie - zdjęcia wychodzą bez dobrej ostrości.PozdrArtur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
camene Napisano 26 Lipiec 2007 Share Napisano 26 Lipiec 2007 Witam.Dzisiejsza przebieszka po Krzyżance. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
camene Napisano 26 Lipiec 2007 Share Napisano 26 Lipiec 2007 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
camene Napisano 26 Lipiec 2007 Share Napisano 26 Lipiec 2007 Czuj czuj czuwaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
camene Napisano 26 Lipiec 2007 Share Napisano 26 Lipiec 2007 dziengów mnogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
camene Napisano 26 Lipiec 2007 Share Napisano 26 Lipiec 2007 Tylko szktuły zabrakło do sczęścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojna1939 Napisano 27 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2007 Chwała,ciekawe znajdki - szczególnie Atleta, a szkatułę lubo inną skrzynię jak znajdziesz to klucze już masz hi hi... kapitał zebrany niemal jak na plaży.Jakieś plany łik-endowe?Apel: jeśli znacie jakieś ciekawe historie dot. dawnego Koszalina, opowieści powojenne, legendy i inne przekazy czy relacje - rad bym był gdybyście zechcieli podzielić się nimi w celu zamieszczenia na stronie... ku uciesze odwiedzających i ubarwieniu słowami naszego przedsięwzięcia.Tymczasem - bywajcie - M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luger Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 Camene mam nadzieję, że wiesz co jest na pierwszym zdjęciu.To dowód na to, że praekursorami wycierania się po krzakach Gollenwald byli Niemcy a nie współczesne parki w samochodach:)L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
camene Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 Ha,ha myślałem,że to mogą być gumy do żucia o ile w tamtych czasach wogóle istniały.Może jeszcze coś zostało w środku(na razie nie mogę otworzyć),ale chyba lepiej tego już nie używać hłe,hłe.Szacuneczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiderski Napisano 27 Lipiec 2007 Share Napisano 27 Lipiec 2007 Camene: zawsze możesz powiedzieć kobiecie po - wiesz te gumki miały ponad 60 lat, hehehehpozdrArtur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.