Skocz do zawartości
  • 0

Od jakiej broni te łuski?

Gość zygzbig

Pytanie

Napisano
Mam dwa dekowane naboje i nie wiem od jakiej broni pochodzą, mam nadzieję, że mi to powiecie. Są z drugiej wś.

1.Jedna łuska koloru złota", pocisk kolor stali. Z kształtu może jak od parabelki. Posiada bicia: na godzinie 12: 41; na 3: aK lub aR; na 6 gwiazdę sześcioramienną, jakby Dawida"; na godz. 9: 20.

2.Łuska lakierowana na jakby zielony tak jak łuski od niem. mauserów. Pocisk złoty". Kształt identyczny jak poprzednia. Na spodzie bicia: na godz. 12: St; na 3: 7; na godz. 6: 41; na 9: kam.

Jeżeli wiecie to bardzo proszę o informacje dotyczące miejsca produkcji i broni. Czekam na odpowiedzi i podrawiam.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pełne dane na temat amunicji 9x19 (z rysunkami włącznie)znajdziesz w art. iemiecka amunicja parabellum, 1908-1945" w archeologia wojskowa" nr 1 (1/92)

jerzyk
Napisano
Zygzbig - gwiazdka na amunicji 9 mm Para oznacza blachę o składzie 72% miedzi i 28% cynku ,z której robiono łuski.
Pod ręką mam łuskę 9 x 19 mm Para z oznaczeniami:
40 P14A * 38
produkcji Waffenwerke Brunn A.G. Munitionsfabrik Povażska Bystrica w Protektoracie Czech i Moraw.
Nie doszukuj się w tej gwiazdce żydowskiego pochodzenia amunicji.

pzdr

bjar_1
Napisano
Mam dwa dekowane naboje i nie wiem od jakiej broni pochodzą, mam nadzieję, że mi to powiecie. Są z drugiej wś.

1.Jedna łuska koloru złota", pocisk kolor stali. Z kształtu może jak od parabelki. Posiada bicia: na godzinie 12: 41; na 3: aK lub aR; na 6 gwiazdę sześcioramienną, jakby Dawida"; na godz. 9: 20.

2.Łuska lakierowana na jakby zielony tak jak łuski od niem. mauserów. Pocisk złoty". Kształt identyczny jak poprzednia. Na spodzie bicia: na godz. 12: St; na 3: 7; na godz. 6: 41; na 9: kam.

Jeżeli wiecie to bardzo proszę o informacje dotyczące miejsca produkcji i broni. Czekam na odpowiedzi i podrawiam.
Napisano
41 ak * 20 - 9 x 19 mm Parabellum ,producent-Waffenwerke Brunn A.G. Munitionsfabrik Vlasim ,rok 1941 ,seria 20 ,łuska 72/28%

41 kam St 7 - 9 x 19 mm Parabellum
producent - Hugo Schneider A.G. Skarżysko - Kamienna
St oznacza łuskę stalową ,paria 7.

pzdr

bjar_1
Napisano
A co do broni to wszystko na amunicję 9 x 19 Parabellum
np. Walther P-38 ,MP-40 ,Parabellum P-08.
I do Stena" pasowały i do VISa"...

bjar_1
Napisano
Czy nie jest rzeczą dziwną, że na niemieckiej amunicji jest gwiazda? Czy to tylko moje odczucie? Jestem w tym raczej nowy. Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam.
Napisano
Gwiazdka na amunicji 9 mm niemieckiej oznaczała łuskę z blachy o składzie 72/28% (72% miedzi i 28% cynku).

Na amunicji 7,92 x 57 Mauser :

S* - łuska 72/28%
St - łuska stalowa
St+ - łuska stalowa wzmocniona
-St+ - łuska stalowa wzmocniona o jednym kanale zapłonowym.

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie