Domino(*) Napisano 9 Kwiecień 2007 Autor Napisano 9 Kwiecień 2007 Witam,Czy posiada ktoś informacje i zdjęcia stosowanych przez Niemców balonów zaporowych?Na jakiej zasadzie działały?Czy miały podczepione jakieś ładunki wybuchowe, czy miały poprostu wpadać" na przelatujące samoloty wroga?Proszę o pomoc.Pozdrawiam
Pablo02 Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 Witam. Balon zaporowy miał za zadanie stanowić przeszkodę na drodze samolotu nieprzyjaciela do celu, a dokładnie liny stalowe którymi był zakotwiony. Wyobraźmy sobie maszynę lecącą z pewną prędkością i wlatującą na prawie niewidoczną linę stalową o średnicy 30-40 mm. Literatura podaje średnie pułapy dla balonów zaporowych na ok 1500-3000 m. Z relacji świadka mieszkającego w czasie wojny w okolicach Szczecina, słyszałem że balony zaporowe mające chronić fabrykę benzyny syntetycznej w Policach były czasami widoczne za dnia w odległości 15-20 km, czyli musiały być zawieszone dosyć wysoko. Kiedyś przypadkowo znalazłem miejsce mogące być kotwicą takiego balonu. Pozdrawiam.
balans Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 Pytasz - masz [jeszcze gdzieś powinienem mieć więcej zdjęć tych balonów, ale to kiedyś przy okazji].balans
yoony Napisano 9 Kwiecień 2007 Napisano 9 Kwiecień 2007 a moze ktoś dysponuje zdjęciami osprzętu "balonów pojazdy wciągarki zestawy butli do napełniania itp
balans Napisano 16 Kwiecień 2007 Napisano 16 Kwiecień 2007 Jeżeli temat Cię jeszcze interesuje, to dodaję parę zdjęć prosto z fabryki".balans
balans Napisano 16 Kwiecień 2007 Napisano 16 Kwiecień 2007 Używali też balonów obserwacyjnych, ale to trochę inna bajka.
Domino(*) Napisano 17 Kwiecień 2007 Autor Napisano 17 Kwiecień 2007 Dziękuje bardzo za zdjęcia.Pozdrawiam
balans Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 Jeszcze takie odnalazłem, powiedzmy umownie w wersji morskiej.
balans Napisano 15 Maj 2007 Napisano 15 Maj 2007 To już ostatnie zdjęcie z tej serii.Pozdrawiam balans
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.