Skocz do zawartości
  • 0

łuski kal. ok. 23 mm

loszo_ZCH

Pytanie

Napisano

witam, i zarazem wesołych swiat

czy ktos moze sie orietuje z jakiego działka pochodza owe łuski. Mi to wyglada na rosjanki.

wysokosc okolo 15 cm.
kaliber pocisku okolo 23 mm

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, i zarazem wesołych swiat

czy ktos moze sie orietuje z jakiego działka pochodza owe łuski. Mi to wyglada na rosjanki.

wysokosc okolo 15 cm.
kaliber pocisku okolo 23 mm

Napisano
GSz-23 (ros. ГШ-23, skrót od Grazjew-Szipunow) - dwulufowe działko automatyczne kalibru 23 mm skonstruowane w ZSRR jako pokładowe uzbrojenie strzeleckie samolotów. Zostało wprowadzone do uzbrojenia w 1965 roku, zastępując wcześniej używane działko NR-23 tego kalibru.
( text pobrany z Wikipedii, tam tez więcej o tym )

oznaczenia wypukłe, a nie wklesłe, fabrycznie robione.

pozdrawiam
Napisano

egzekuto dzieki za odpowiedz,

Wydaje mi sie jednak ze pochodza one od wczesniejszego działka

WJa-23 — (ros. ВЯ-23 od Wołkow-Jarcew) działko automatyczne kalibru 23 mm skonstruowane w Związku Radzieckim jako pokładowe uzbrojenie strzeleckie samolotów Ił-2, wprowadzone do uzbrojenia w 1941 roku. (wikipedia)

jedna z nich została znaleziona w okolicu czegos w rodzaju okopów.

Napisano
Niezłe bajki egzekutor.

Łuski są od radzieckiego działka pokładowego montowanego m.in w Ił-2.Wyprodukowana w 1944 oraz 1945 roku.606 to sygnatura producenta - Kemrowo.Bardzo częste znalezisko.

Pozdrawiam
Napisano
racja nie skojarzyłem, textu z wikipedii z sygnatura drugowojenną

panie loszo_ZCH, może tam być więcej pustych WYSTRZELONYCH W CZASIE WOJNY łusek, z doswiadczenia radzę się lepiej rozejrzeć, poza tym w sąsiedztwie tych 23 mm zdarzaja się czesto ShWak 20mm, 12,7 mm DszK, 7,62 mm Mosin i ShKas.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie