loszo_ZCH Napisano 8 Kwiecień 2007 Autor Napisano 8 Kwiecień 2007 witam, i zarazem wesołych swiatczy ktos moze sie orietuje z jakiego działka pochodza owe łuski. Mi to wyglada na rosjanki.wysokosc okolo 15 cm.kaliber pocisku okolo 23 mm
loszo_ZCH Napisano 8 Kwiecień 2007 Autor Napisano 8 Kwiecień 2007 witam, i zarazem wesołych swiatczy ktos moze sie orietuje z jakiego działka pochodza owe łuski. Mi to wyglada na rosjanki.wysokosc okolo 15 cm.kaliber pocisku okolo 23 mm
loszo_ZCH Napisano 8 Kwiecień 2007 Autor Napisano 8 Kwiecień 2007 maja słabo wigoczne jakby odręcznie zrobione bicia: 606 45 606 44
e g z e k u t o r Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 GSz-23 (ros. ГШ-23, skrót od Grazjew-Szipunow) - dwulufowe działko automatyczne kalibru 23 mm skonstruowane w ZSRR jako pokładowe uzbrojenie strzeleckie samolotów. Zostało wprowadzone do uzbrojenia w 1965 roku, zastępując wcześniej używane działko NR-23 tego kalibru. ( text pobrany z Wikipedii, tam tez więcej o tym )oznaczenia wypukłe, a nie wklesłe, fabrycznie robione.pozdrawiam
loszo_ZCH Napisano 8 Kwiecień 2007 Autor Napisano 8 Kwiecień 2007 egzekuto dzieki za odpowiedz, Wydaje mi sie jednak ze pochodza one od wczesniejszego działkaWJa-23 — (ros. ВЯ-23 od Wołkow-Jarcew) działko automatyczne kalibru 23 mm skonstruowane w Związku Radzieckim jako pokładowe uzbrojenie strzeleckie samolotów Ił-2, wprowadzone do uzbrojenia w 1941 roku. (wikipedia)jedna z nich została znaleziona w okolicu czegos w rodzaju okopów.
Domino(*) Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 Niezłe bajki egzekutor.Łuski są od radzieckiego działka pokładowego montowanego m.in w Ił-2.Wyprodukowana w 1944 oraz 1945 roku.606 to sygnatura producenta - Kemrowo.Bardzo częste znalezisko.Pozdrawiam
e g z e k u t o r Napisano 8 Kwiecień 2007 Napisano 8 Kwiecień 2007 racja nie skojarzyłem, textu z wikipedii z sygnatura drugowojennąpanie loszo_ZCH, może tam być więcej pustych WYSTRZELONYCH W CZASIE WOJNY łusek, z doswiadczenia radzę się lepiej rozejrzeć, poza tym w sąsiedztwie tych 23 mm zdarzaja się czesto ShWak 20mm, 12,7 mm DszK, 7,62 mm Mosin i ShKas.
Pytanie
loszo_ZCH
witam, i zarazem wesołych swiat
czy ktos moze sie orietuje z jakiego działka pochodza owe łuski. Mi to wyglada na rosjanki.
wysokosc okolo 15 cm.
kaliber pocisku okolo 23 mm
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.