Skocz do zawartości
  • 0

Godło z pickelhauby

kloki

Pytanie

Napisano

Witam.

Trafiło mi się takie godło. Jest kompletne, tylko lew jest zgięty w pół :) Proszę o identyfikację.

Może macie jakiś pomysł jak i gdzie można go wyprostować? Oczywiście w grę wchodzi profesjonalne i ezkolizyjne" prostowanie.

Pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie prostuj bez wygrzewania bo połamiesz.Mosiądz z czasem staje sie kruchy.Najlepjlepiej poczytaj o obróbce plastycznej.
Napisano

Witam.

Trafiło mi się takie godło. Jest kompletne, tylko lew jest zgięty w pół :) Proszę o identyfikację.

Może macie jakiś pomysł jak i gdzie można go wyprostować? Oczywiście w grę wchodzi profesjonalne i ezkolizyjne" prostowanie.

Pozdrawiam.

Napisano
ja miałem zjaranego gwardyjskiego . był pozginany jak kartka papieru w kulke. Naprostowałem recznie - co wyszło idealnie bez pekniec itp. :)
Wiec klokas dzialaj
Napisano
Chyba oddam tak jak mi poradzono do specjalisty (prawdopodobnie jubilera)

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
Napisano
Witam.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Jeszcze mam jedno pytanie... Mój emblemat posiada daty 1691-1891. W jaki sposób te daty odróżniały ten emblemat od innych zwykłych" emblematów landu Hesja (które tych dat nie posiadały)? Czy to oznacza, że moje godło jest rzadsze?

Proszę o opinię.

Pozdrawiam.
Napisano
Zdecydowanie tak, te które dotychczas widziałem jeżeli chodzi o ten land były bez wstęg, myślę że może to być godło pułku leib-gwardii tego landu, ale sprawdzę to jutro.
Gratuluję pięknego trafienia.
Wiem ,że niektóre pułki heskie walczyły na terenie Polski, chyba także nad Bzurą i Rawką w 1914/1915 r, a ten z jakiego rejonu wychynął?.
Pozdrawiam Łukan
Napisano
Witam zgodnie z obietnicą sprawdziłem i pełna nazwa regimentu noszącego na pickhelhaubach takie godło to:
Infanterie Leibregiment Grossherzogin(3.Grossherzolich Hessischess Nr.117.
Pozdrawiam Świątecznie
Łukan
Napisano
Wstegi z tymi datami posiadał tylko regiment piechoty nr 117 . Czy to jest jakiś extra egzemplarz ? Cieżko stwierdzić - na pewno było ich mniej niż pozostałych - bo tylko z jednego regimentu . Sa o wiele rzadsze emblematy heskie np. regiment gwardyjski piechoty zamkowy nr 115 z gwiazda i wstega góra z datą 1621
Napisano
Witam, troszke off-topic ale jeżeli jesteśmy przy Hesji mam pytanie do kol.Stuga IV, czy wzmainkowany 115 pułk miał może klamry niklowane ewentualnie z nakładanym emblematem- koroną?.
Pozdrawiam Łukan
Napisano
Tak - oficerzy i szeregowi weiss" czyli białe .
Gwiazda u obydwu GOTT EHRE VATERLAND" - u oficerów piekna emalia , u szeregowych tradycyjnie .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie