Skocz do zawartości

Bitwa pod Stopnicą 1944 , 1945

to17071990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich.
MAm bardzo wielka prośbe do wszystkich. Proszę o umieszczenie w tym wątku informacji na temat bitwy pod Stopnica w latach 1944.
Proszę o nazwy jednostek tam walczących .
Mile wiedziany kontakt na mail : to17071990@interia.pl
lub na gg: 5292622
BArdzo proszę o pomoc i z góry dziękuję;)
Napisano
Przefiltrowałem cały watek o tygrysach krolewskich(ten ktory mi podrzuciłeś i o Stopnicy nie znalazłem ani słowa.
Mam prośbe. Jeśli posiadasz wiedze na ten temat to wypowiedz się.
Napisano
Dowództwo niemieckie postanowiło zlikwidować przyczółek sandomierski i odtworzyć na Wiśle stały front obronny. W tym celu do rejonu Stopnicy przerzuciło wtedy z Niemiec i Rumunii oraz z mniej zagrożonych odcinków frontu wschodniego siły pancerne, które miały uderzyć w kierunku Baranowa Sandomierskiego ,rozciąć wojska radzieckie na odizolowane od siebie częśći , a następnie kolejno je zniszczyć.
14 sierpnia rozpoczęło się najsilniejsze z dotychczasowych przeciwuderzeń. Spod Buska Zdroju i Nowego Korczyna ruszylo na Stopnicę sześć dywizji pancernych i jedna dywizja zmotoryzowana , wspieranych ogniem artylerii i uderzeniami floty powietrznej , działającej na tym odcinku frontu."
CO możecie dodac do tego. Prosze o nazwy dywizji niemieckich

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie