Skocz do zawartości

Zakłady Rokita Brzeg Dolny 1945

k-szela

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś z was słyszał o próbie wysadzenia fabryki chemicznej w Brzegu Dolnym przez oddziały spadochroniarzy niemieckich??? Z opowieści mojego Ojca w pobliskiej miejsciowości walały się w latach 50 tych hełmiki m38 i mundury maskujące ( bliżej nie określone ) miejscowi" myśleli że sa to hełmy amerykańskie ale jednak były to m38.
Napisano
Swojego czasu śledziłem ten wątek, tak więc dzięki za przypomnienie, ale w sumie nie chodziło mi o sam Brzeg Dolny tylko czy gdzieś w promieniu kilkunastu kilometrów zaostali zrzuceni spadochroniarze fj.??? w 1945 roku. Pozdrawiam Krzychu
Napisano
Jeśli chodzi o II WŚ to nie było w jej trakcie zrzutów BOJOWYCH spadochroniarzy niemieckich na Dolnym Śląsku, tym bardziej nie w okolicach Powiatu Wołów, ja podobnie jak Past polecam lekturę wątku Fabryka gazów bojowych".

Jeśli chodzi o formacje bojowe (a raczej ich wymieszane i rozbite między Wisłą, a Odrą resztki) na tym terenie, to nie mam żadnych danych o spadochroniarzach, bo takowych z pewnością w Brzegu Dolnym i okolicach nie było.

Podobnie jesli chodzi o fabrykę - nigdy nie było próby jej wysadzenia - wysadzano tylko opróżnione z ciekłych gazów bojowych kadzie na terenie dzisiejszej Rokity.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie