motyl71 Napisano 3 Kwiecień 2007 Autor Napisano 3 Kwiecień 2007 wycztałem ostatnio że w pobliżu miejscowości Zrębice (niedaleko Częstochowy) znajduje się ok 10 bunkrów połączonych okopami. także w pobliżu przebiega szlak turystyczny: Szlak walk 7 dywizji piechoty - wrzesień39". czy oba miejsca mają coś ze sobą wspólnego?
jaharc Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 witam, czy chodzi o bunkry pomiędzy Ciecierzynem a Przymiłowicami? bo jesli tak to sa to bunkry z 1944 roku, część OSTWALL linii fortyfikacyjnej mającej powstrzymac nawałę rosyjską ze wschodu. Natomiast jeśli są one w pobliżu Szlaku walk 7 dywizji piechoty - wrzesień39", to prosze o dokładną lokalizację ich, wtedy może coś dokładniej, pozdrawiam
motyl71 Napisano 4 Kwiecień 2007 Autor Napisano 4 Kwiecień 2007 niestety nie znam ich dokładnej lokalizacji. w ofercie pewnego zajazdu folwark zerębice", przeczytałem że w odległości ok 0,5 km od folwarku znajdują się bunkry połączone siecią okopów z czasów 2 wojny i tyle na ten temat. wybieram się tam i byłem ich ciekaw.
jaharc Napisano 4 Kwiecień 2007 Napisano 4 Kwiecień 2007 bunkry znajdują sie dokładnie w Ciecierzynie, sam też będę odwiedzał to miejsce w święta, z tego co czytałem sa one gdzieś w pobliżu stacji benzynowej i tak jak napisałem sa to niemieckie umocnienia linii OSTWALL.
gibki9 Napisano 6 Kwiecień 2007 Napisano 6 Kwiecień 2007 jestem z tych rejnow ,powiem szczerze nie ma sensu kopac jak sie nie ma konkretnego namiaru ,po 7 dywyji pozostaly tylko wspomnienia ,jedynie 1 wojna i to tylko wychodzi czasem aumnicja,kopie tu od kilku lat.i na militarke jezdze do tomaszowa l.bo rejon czestochowy to tylko monetki.
jaharc Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 gibki, a wiesz może w jakim stanie sa te schrony i czy może masz info kto jaka formacja miała je obsadzać lub obsadzala?
gibki9 Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Niemcy, rozpoczęli w lecie 44 r. budowę transzei , rowów strzeleckich i bunkrów typu RINGSTAD (stanowisko ogniowe) UNDERSTAD (chroniący żołnierzy przed ostrzałem lub bombardowaniem) oraz pojedynczych stanowisk ogniowych typu grzybek. Linia obronna (na terenie Jury zwana OKH STELUNG B1) dodatkowo chroniona była rowem przeciwczołgowym (tzw. PANZERGRABEN.STELLUNG B1 W okolicach Przymiłowic jest kilka- może nawet kilkanaście- bunkrów poniemieckich.Zauważyć je dosyć trudno gdyż są zagłębione w ziemi.Wielkie.Niektóre mają ściany tylko z trzech stron. Możliwe że przeznaczone były dla czołgów.W pobliskim lesie są bunkry wymurowane z cegły,ale te widziałem tylko z daleka.Dojechać tam można skręcając w Przymiłowicach w lewo(tam gdzie jest tablica z napisem Turów).Dalej prosto przez wieś aż do takiej zrujnowanej drogi. Bunkry są po prawej stronie.i ogolnioe procz tego, ze sa to bunkry, nic wiecej tam nie ma bo teren jest obszukany a sumie nikt tam nic konkretnego z 2 wojny nie znalazl, o luske trudno,bukry te sa bierne i nie bylo tam dzialan wojennych.
gibki9 Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Ogolnie ludzie krzywo patrza na ludzi z piszczalka i milicja":) straszą.
jaharc Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Ale nie wiesz jaka jednostka miała docelowo je obsadzać? Chciałem o aszej" linii napisać referat ale materiałów nie ma które by świadczyły o tym kto miał tego bronić, mam tylko troszkę informacji od ludzi, którzy mieszkają niedaleko punktów fortyfikacyjnych
Ciga Napisano 2 Maj 2007 Napisano 2 Maj 2007 Jestem z Olsztyna koło Częstochowy, to blisko Ciecierzyna, Zrębic i oczywiście bunkrów. Zwiedziłem je wszystkie a jest ich około 30!!! Są to zwykłe kioski" snajperskie, potężne garaże", bunkry artyleryjskie oraz wielkie schrony dla załogi. Do wielu można wejść a są one naprawdę super.Co do formacji jaka miała je obsadzać to nie mam pojęcia ponieważ nigdy nie zostały użyte w walce.Jeśli chcecie ich lokalizację albo zdjęcia wielu z nich to piszcie:P
motyl71 Napisano 3 Maj 2007 Autor Napisano 3 Maj 2007 dzieki za odpowiedzi, jak wszystko dobrze pójdzie to 11.05 sam te bunkry zobaczę i oczywiście sfotografuję,
Ciga Napisano 3 Maj 2007 Napisano 3 Maj 2007 Zdobyłem informacje jaka jednostka miała je obsadzać. Sztab niemieckiej 4.Armii Pancernej-ale ulokowano go dopiero w Lublińcu z niewiadomych powodów.
8total4 Napisano 31 Maj 2007 Napisano 31 Maj 2007 Witam. Mój dziadek jako kilkunastoletni chłopiec pracował przy budowie tych bunkrów, są to bunkry położone na linii Ciecierzyn-Przymiłowice-Turów niedaleko drogi w kierunku Janowa (kierunek Kielce). w Zeszlym roku szukalismy tam dwa razy i tylko kilka łusek (mauser), mozliwe iz wykrywacz nie dal rezultatów, (model Midas - Saper ) jednak polecam miejsce dla kogos z doswiadczeniem.Ogolnie w okolicy znajduje sie dosc duzo okopów z wieloma nieckami, na wzgórzu kilka bunkrów (okolo 4-5) kilka stanowisk działek P-lot i karabinów maszynowych. Uwagę zwraca pewien sztuczny wąwóz (dół) umieszczony w północnym zboczu wzgórza, ma on okolo 30m glebokosci, u wlotu ok 3m szerokosci, i na koncu rozszerza sie do 15-20m.. Nie jest to napewno zaden kamieniolom, ale w 100% uformowany ludzką ręką. Jezeli ktos jest zainteresowany jakąś informacją zapraszam priv total84@o2.pl.pozdrawiam!
Mirass Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 Bunkry te praktycznie nie były używane. Okolice zostały wyzwolone w zimie przez karne jednostki Armi Czerwonej. Sniegu wtedy było około 1 metra i z 15 stopni mrozu.Walki rozegrały się pomięczy janowem i Ciecieżynem. W rejonie Ciecieżyna do początku lat 70 stały 2 albo 3 rozwalone 34. W pewnym lesie jest zakopana broń oddziału Ponurego" (nie tego z Kieleckiego). I jest tego sporo. W momencie zakopywania wszystko zostało odpowiednio zabezpieczone - szmaty, samr itd.
Mirass Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 A i jeszcze po wojnie w bynkrach tych ukrywało się sporo ludzi różnego pokroju. Toczyły się nawet walki z UB-kami jak ich chcieli wyłapać. Nawet niezle się prali z tąd pewnie te łuski.
8total4 Napisano 2 Czerwiec 2007 Napisano 2 Czerwiec 2007 uu o Tym nie slyszalem, mialem namiar na miejsce gdzie partyzantka zakopala troche sprzetu ale niestety zostalo zrównane z ziemią przez koparki i spychacze przy budowie :(Mirass: a wiesz coś może na temat Kotowic? (okolice Niegowy), jest tam 1-wojenny cmentarz i widzialem kilka kiosków snajperskich.pozdrawiam.
jaharc Napisano 5 Czerwiec 2007 Napisano 5 Czerwiec 2007 co do cmentarza w Kotowicach to jest to cmentarz komasacyjny, powstał w wyniku likwidacji cmentarzy w Łutowcu, Jaworzniku i Morsku, W Janowie w biurze Paktu Północnej Jury jest dostępna ulotka o jurajskich cmentarzach pierwszowojennycha jeśli chodzi o kochbunkry to to pozostałość po niemieckiej linii umocnień w Kotowicach na wzgórzu koło ujecia wody jest punkt fortyfikacyjny, ale nie ma co kopać bo walk nie było, rosjanie poprostu przejechali przez ten teren i nie zauważyli tej linii, gdyż generalnie nie była uzbrojona
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.