Gość Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 http://allegro.pl/show_item.php?item=17582812pierwszy raz cos takiego spotkalem glownia niby znajoma ale te okladki i jelec???
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Witam,wprawdzie ja również nie wiem co to za bagnet, ale tak:- głownia jest zbliżona w typie niemieckiego bagnetu wz. 84/98- profil trzonu rękojeści przypomina niemieckie rozwiązania eksportowe z początku wieku (głównie dla Ameryki Płd.), jelec też taki u nich bywał - z tym że hak zwykle był skierowany w stronę głowni- głowica niby typowa, ale to wycięcieOkładziny oczywiście nie oryginalne i przymocowane współczesnymi standardowymi śrubkami.Czyli podsumowyjąć moim zdaniem jakiś niemiecki eksport lub ewentualnie jakiś bagnet turecki (produkowany w niemczech, przeróbka lub w Turcji w oparciu o niemieckie wzory).Pozdrawiam,Marek
KacperW. Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Moim zdaniem specyficzna odmiana bagnetu meksykańskiego /być może paradna; bardzo się świeci/ na licencji niemieckiej.
Gość Napisano 6 Listopad 2003 Napisano 6 Listopad 2003 Mannlicher 95 ma przycisk bagnetu z drugiej strony niż w mauserze, a ten ma jak ma mauser. Mannlicher wz. 93 (rumun) ma przycisk jak w mauserze, ale jest zupełnie inny. Natomiast jelec trochę przypomina podoficerskiego Mannlichera, lub jakąś wersję eksportową niemiecką.
Gość Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 http://allegro.pl/show_item.php?item=17582812pierwszy raz cos takiego spotkalem glownia niby znajoma ale te okladki i jelec???
Gość Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 mozliwe ze byl skrocony ale ma jakies dziwne okladki nie podchodzace mi pod zaden znany wzor. pozatym ten jelec nie wyglada na to by byl wygiety przypadkowo?
Gość Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Jak dla mnie, to stawiam na wschód Europy (może Turcja??).Pozdrawiam
bartekl23 Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Może to do holenderskich Manlicherów wz.95?
Gość Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Raczej mauser, na co wskazuje zatrzask.Pozdrawiam
Pytanie
Gość
pierwszy raz cos takiego spotkalem glownia niby znajoma ale te okladki i jelec???
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.