Skocz do zawartości
  • 0

Ustalenie tożsamości polskich żołnierzy września

Janos

Pytanie

Napisano
W mojej miejscowości we wrześnmiu 1939 roku poległo czternastu żołnierzy polskich, tożsamość siedmiu żołnierzy jest znana( wpis w księdze parafialnej) natomiast siedmiu figuruje jako n\\n.
Były to pułki śląskie: 75 pp Rybnik, 201 pp Oświęcim, 23 pułk artylerii lekkiej z Będzina.
Staramy się ustalić dane personalne siedmiu żołnierzy, próbowaliśmy przez czerwony krzyż, ze skutkiem negatywnym. Jakie organizacje mogłyby nam jeszcze pomóc, nie była to duża bitwa, tylko potyczka...

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Można spróbować przejrzeć zachowane relacje z tych pułków z okresu kampanii wrześniowej - szczególnie te z Instytutu Sikorskiego (o ile oczywiście są). Jeżeli potyczka była w początkach września, to jest szanse, ze będą nazwiska poległych, a przynajmniej część z nich.
Ja w przypadku 9 psk trafiłem w relacji na wykaz rannych żołnierzy w potyczce do Prus Wsch., a następnie w dokumentach odpowiedniego szpitala wojskowego (w CAW) w księdze przyjęć wszystko się potwierdziło (jednostka, rodzaj rany, zastosowane leczenie).

Życzę szczęścia i wytrwałości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie