bruner0 Napisano 27 Marzec 2007 Autor Napisano 27 Marzec 2007 Jak w temacie,rant ząbkowany średnica ok. 22 mm ,20cm dalej wyszło 10gr.z 1840.Tu też pytanko czy w tym roku bili miedziaki czy sreberko,czy te i te?z góry dzięki
pokemon Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 Nie bardzo wiadomo o co ci biega, ale jeśli o rok 1840 to te i te :-)
dominer Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 W 1840 roku 10 groszy oprocz srebra wybijano w miedzi i cynie ale wybito ich szczatkowa ilosc w porownaniu z popularnymi srebrnymi dziesiatkami.pozdrawiam
bruner0 Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 generalnie to biega o przedmiot na fotce :Jak w temacie,rant ząbkowany średnica ok. 22 mm"a pytanie o te 10groszy to przy okazji.
pokemon Napisano 29 Marzec 2007 Napisano 29 Marzec 2007 Sorki ale żetony to dla mnie czarna magia. Niech się wypowie ktos inny, albo jesli chcesz upłynnić itp. wrzuć na Allegro- rynek wyceni :-)Co do tej cyny to przyznam ci dominer, że mnie zaskoczyłeś. Pierwsze słyszę o czymś takim! Katalogi tez nic nie podają na ten temat! Mógłbyś coś więcej zapodać? Może fotkę? Oczywiście jeśli dysponujesz takim krążkiem :-)PS. Sorki bruner0- pytanie o te 10 groszy to przy okazji :-)
pokemon Napisano 29 Marzec 2007 Napisano 29 Marzec 2007 PS. Dziś odpalam lutownicę i badam które z moich 10-groszówek są z cyny :-)He,he
pokemon Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 Nie doczekałem się niestety...szkoda :-)Powiem tak: przejrzałem swoją kolekcję 7 sztuk 10-cio groszówek (oczywiście bez lutownicy :-)). Trochę pojęcia o metalach mam, bo i ma się tam jakąś szkołę, a i metalami się czasem handluje :-)Stwierdziłem, że posiadam: 2 srebrne, 1 prawdopodobnie z miedzi posrebrzanej (lub ze srebra które dostało pomarańczowego nalotu) i 4 z cyny! Dziwne, bo albo cynowych było więcej i niestety większość kolekcjonerów nadal uważa je za srebrne, albo mam takie szczęście he,he A ja się zastanawiałem: czemu nie mogę doczyścić tych srebrnych" 10-cio groszówek, a na dodatek strach było przecierać czymkolwiek, bo się rysunek ścierał he,heMyślałem, że to lipny stop srebra! Dzięki dominer, że rzuciłeś światło na tą sprawę. Szkoda, że nie rozwinąłeś tematu, ale może i nie było co rozwijać? Fotki rzeczywiście nic nie dadzą. Trzeba mieć krążki w ręce! Dziwne, że katalogi znanych userów nie podają tego faktu!Ciekawe dominer jak do tego doszedłeś: ktoś ci przekazał? Wyczytałeś jednak gdzieś? Sam odkryłeś?Pozdrawiam :-)
dominer Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 Witam. trafilem na to podczas literatury katalogu monet polskich czeslawa kaminskiego i edmunda kopickiego - sam mam kilka 10 groszowek ze srebra i wg tej ksiazki to byly monety obiegowe, natomiast w dziale monety probne i nowego bicia jest tez wymienione 10 groszy 1840 z cyny i miedzi jako rzadkosc, w obiegowych nie ma na bank wg tej pozycji bitych 10 groszowek z cyny i miedzi. Moneciaki te mozna odroznic tym ze na obwodzie sakropeczki" a na standardowych dziesiatkach brzeg jest czysty". Jak bede na swietach w domu moge Ci zeskanowac strone z ksiazki to sobie porownasz dokladnie.pozdrawiam
pokemon Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 Ooooooo! Dzięki dominer! To naprawdę ciekawe! Myślę, że inni też skorzystają na tym wątku, poszerzając swoją wiedzę w temacie, dlatego też koniecznie zeskanuj! Proszę cię bardzo!Pooglądam swoje egzemplarze pod kątem tych kropeczek".Jak coś odkryję, to napiszę.A tak a propos, to nie chce mi się wierzyć w te próbne i nowe bicia". Raczej doszukiwałbym się tu próby oszczędności na materiale, coś a'la Jan Kazimierz wprowadzający tymfy i boratynki z miedzi zamiast srebra którego brakowało. Ciekawe, ciekawe...Uważam tak dlatego, że trafiają się przeorane" egzemplarze i to nie od trafienia saperką! No może od pługa rolnika? Dotychczas uważałem, że ktoś nieźle przygwoździł w blaszkę i się jej pozbył. Skoro jednak to cyna, to nie trzeba wielkiej siły żeby tak monetkę przeorać, a i podatność na ścieranie jest o wiele większa, co też tłumaczyłem sobie dotychczas płytkością stempla. Muszę to posprawdzać, a Ciebie jeszcze raz poproszę o skan tych ciekawych informacji :-)Dzięki i pozdro :-)
dominer Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 Hmmmm nie bylbym taki pewien co do braku materialu bo w probnych 10 groszowkach z 1840 sa tez egzemplarze ze srebra jednak wyraznie rozniace sie od obiegowych bitych tasmowo.. musisz mi tylko emaila podac zebym Ci mogl skana w srode poslac-byc moze okaze sie ze jestes nieswiadomym posiadzaczem prawdziwych rarytasow :):) pozdrawiam
pokemon Napisano 31 Marzec 2007 Napisano 31 Marzec 2007 Ok. Podaję maila: ngc112@interia.plCzekam, dziękuję i pozdrawiam :-)
pokemon Napisano 3 Kwiecień 2007 Napisano 3 Kwiecień 2007 No i co dominer z tym skanem?Pozdrawiam :-)
dominer Napisano 6 Kwiecień 2007 Napisano 6 Kwiecień 2007 Wzajemnie życzę wesołych świąt! A zarazem przepraszam ze jeszcze nie podesłałem skana ale mam problemy z internetem w domu i musze od kumpla pisac.. :/ mam obiecana wizyte fachowca" na jutro wiec jak tylko to ogarnę to zaraz podeśle :) pozdrawiam !
pokemon Napisano 6 Kwiecień 2007 Napisano 6 Kwiecień 2007 Dzięki! W porządku! Pozdro!Wesołego jajka! :-)
dominer Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 poszlo... mam nadzieje ze dojdzie :) a tak wogole to dzis wpadla mi wlasnie dziesiatka z 1840 ale zastanawiam sie z kad sie wziela w moim regionie przeciez na podkarpaciu nie korzystal nikt z nich.. pozdrawiam
pokemon Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Dzięki! Jest skanik!Skąd mówisz twoja dziesiątka na Podkarpaciu? Kto wie. A skąd się wzięły starożytne monety chińskie w Polsce? Różnie to mogło być, a kruszec wędrował. Pozdro :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.