Gość Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Nie wiem jaki typ wykrywacza byłby najlepszy. Wymagany zasięg dla większych przedmiotów np.chełm 1,5 - 2m. Co moglibyście polecić (do kwoty 1800 - 2000).
yupiter Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Coś mi się wydaje, że nie ma takiego sprzętu, którym byś mógł wyczaić chełm" nawet z 10 cm. Co innego szukać hełm......tu mógłbym Ci cosik polecić........a mianowicie zwróć się na forum lub na priv do Proscan'a, to myślę dobry fachman. Chociaż z takimi założeniami jakie masz, myślę, że nic nie znajdziesz (może georadar :-)) ).
Gość Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Znalazłem przed chwilą coś podobnego na stronie firmy geoscan typ GEO 1-CX, podają zasięg dla chełmu - 190cm(dyskryminacja automatyczna) i 220cm(dyskryminacja manualna) tylko, że w uwagach pisze zasięgi w słabo zmineralizowanym gruncie" nie wiem co to znaczy.Może ktoś już używał tego modelu. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.Nowicjusz
proscan Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Dzięki Yupiter :-)Fachman, nie fachman ale z 2 metrów hełm, może być trudno.Dane na stronie geoscanu są mało wiarygodne. Nie sprawdzałem osobiście sprzętu, ale 30cm na boratynkę to jest zasięg luksus!Zapewne autorzy testu nie zakopywali hełmu na głębokości 190cm żeby go sprawdzić (w dziurze zmieścił by się niski koszykarz), tym bardziej zasięg należy traktować z przymróżeniem oka.Zgodnie z obowiązujacą ustawą o zakupie konsumenckim" reklama jest integralną częścią umowy o zakupie. Więc jeśli wykryje hełm na 170cm to można domagać się zwrotu kasy (no chyba że to miałby być hełm na słonia).To że grunt słabo zmineralizowany miałoby oznaczać, że nie wpływa on na pracę wykrywacza (to co w powietrzu - tyle samo w gruncie, mniej więcej).Nie wiem czy kopałeś kiedyś dół większy od 1m. Jeśli nie, to wykop sobie dla sportu - może nie zechcesz już takiego wykrywacza?proscan(cena Geo-1 CX też z sufitu)
Raned Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Nie ma standartowego wykrywacza, który wykryłby hełm z odległości większej niż 1 metr i to w powietrzu. Ktoś kto twierdzi inaczej jest zwykłym kłamcą i naciągaczem. nie było takiego sprzętu pośród kilku tysięcy przetestowanych wykrywaczy, prawie wszystkich firm światowych. żaden także nie wykryje boratynki z odległości większej niż 26 cm również w powietrzu.
Gość Napisano 4 Listopad 2003 Napisano 4 Listopad 2003 Spokojnie, gość mógł złapać ten hełm na 190 cm. Najpierw był hełm, potem kilka centymetrów powietrza, wysięgnik, ramię itd. Pewnie wykryłby go z większej odległości, ale był dalekowidzem :)))))))))))Verte
nikt Napisano 5 Listopad 2003 Napisano 5 Listopad 2003 Nie widziałem sprzętu Geoscan, więc moja uwaga nie odnosi się konkretnie do tego wykrywacza.( ani do mojego - ta uwaga jest tak profilaktycznie bo nie mam ochoty znów odpowiadać na złośliwości :) Testy zasięgu ( robione w warsztacie na stole ) zawsze łatwo przekłamać bo dając duze wzmocnienie wzmacniaczy wykrywacza można osiągnąć całkiem niezły zasięg , tylko taka wykrywka jest na tak wyśrubowanych parametrach jest niestabilna, nie radzi sobie z gruntem wiec nie da się w praktyce wykorzystać jej teoretycznych możliwości. Tak więc oprócz zasięgu wykrywacza ważna jest jego ogólna jakość, stabilność, jakość dyskryminacji, itp. dla zasięgów na boratynkę rzędu powyżej 20 - 22 cm sama sonda musi być wysokiej jakości, bo przy takiej czułości mikroodkształcenia sondy ( np pod wpływem własnego ciężaru ) dają już całkiem wyraźny fałszywy sygnał.Tak więc z podawaniem zasiegów powinno się postępować ostrożnie.Skoro ktoś pisze że taki to a taki wykrywacz wykrywa boratynkę z tylu cm. to niech idzie w teren i szuka na takich ustawieniach przez godzinę, jeśli nie połamie wykrywki o drzewo to jest ok.pozdrawiamnikt czyli RUTUS
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.