Lobo26 Napisano 5 Styczeń 2008 Autor Napisano 5 Styczeń 2008 Fido nie wiem skąd są twoje dane ale sam przyznaj ze te 189 czołów i 416 samochodów lekko przesadzone jest. Chyba ze liczylo to z 10 ludzi a pozniej to zsumowali ;)Powiedzcie mi czy Białogard posiadał jakieś linie obrony (takie jak były w Kołobrzegu)??? Na bank stawiam ze barykady uliczne drog wjazdowych byly, jak rownież torowisk. Co do koszar to sie nie dziwie przeciez sporo wojska tam stacjonowało a AR wiedziala gdzie sie ulokowac bo do Doborowa jak i Debicy mieli rzut beretem ;)
krzysiekzzr Napisano 5 Styczeń 2008 Napisano 5 Styczeń 2008 Witam.Widzę że temat powraca.Z waszych wypowiedzi wynika (i tak chyba było)że w Białogardzie większych walk nie było.A jak chodzi o fanty znajdowane w rejonie B.to ostatnio słyszałem że to rosjanie tam stacjonujący bawili się sprzętem pozostawionym przez niemców,stąd np.łuski od mauzera itp.Pozdrawiam.krzysiekzzr
fido Napisano 15 Styczeń 2008 Napisano 15 Styczeń 2008 Dane te pochodza z ksiązki ale powinna ona wylądowac na smietniku!!!!!!!!!!! Białogard nie mial większych umocnień jak KolobrzegW B. pozostała do obrony jakaś kopania wartownicza (chyba wiedeńska)i własowcy-ale czy to jest pewne? Tak jak krzysiekzzr pisze ruscy lubili się pobawić.A co do fantów to rozmawialem z gościem który mówił jak ruscy brali Polaków i kazali im przenosić rózny sprzęt wojskowy do koszar mundury,pasy,karabiny.A tak prawdę mówiąc to dla ich wszystko bylo trofiejne ponoć zniknął nawet drugi tor w kier,szczecina. trochę chaotycznie ale godzina późnapozdrawiam
fido Napisano 16 Luty 2008 Napisano 16 Luty 2008 Prezydent RP: Zapewne tak, ale też klasę średnią. I to się, niestety, zaczęło szybko degradować. Pamiętam Białogard jako miasto bardzo zorganizowane, czyste, zadbane, ze świetną szkołą średnią. Białogard charakteryzowały dwa wyróżniki: duży węzeł kolejowy, ważniejszy od Koszalina czy Kołobrzegu i obecność wojsk radzieckich, po Legnicy drugie pod względem wielkości ich zgrupowanie w Polsce. Jeszcze za Niemców było to miasteczko wojskowe, ale w czasie II wojny światowej ocalało, bo Niemcy wycofali się, by bronić festung Kolberg, czyli Kołobrzegu, który został ogłoszony twierdzą. Dość, że Białogard został zdobyty bez jednego wystrzału, a jak niektórzy mówią – za kanister wódki... wspomnienia kwasa i takie to walki były o Białogard
Widd39 Napisano 16 Luty 2008 Napisano 16 Luty 2008 Nie bardzo wiem o co chodzi Ci z Kwasem w tej wypowiedzi :) Fido, Białogard jest do dziś ważnym węzłem. Brało sie to stąd, że z Białogardu rozdzielano pociagi na Szczecin, Kołobrzeg, Koszalin i Słupsk. Zostało tak do dzisiaj w przypadku wielu pociagów. Dworzec mają słuszny. Otóż z tego co pamiętam komenda Festung Kolberg wydała rozkaz cofania się na Kołobrzeg wszystkim siłom w rejonie. Oczywiście oddziały starały się opóźniać marsz Ruskich. Białogard to mały epizod i mała i krótka walka. Oczywiście było to miasto wojskowe, ale mając Kołobrzeg pod bokiem, oczywistym było, że z Kołobrzegu jest nadzieja na ewakuację, a z Białogardu już nie. Nie było wielkich umocnień ani kolejnych linii obrony, gdyż nie było planów takiej obrony ani nie było odpowiedniej ilości ludzi.
fido Napisano 17 Luty 2008 Napisano 17 Luty 2008 No chyba doszlismy do konca naszych rozmyslan wieleosob nadal jescze twierdzi ,ze byly tu jakies umocnienia i jest wiele okopów ale to pozostalosci po ruskich.A co do dworca to ponoć w owym czasie ruch kolejowy do Kolobrzegu byl zablokowany.ten teren osobiscie wydaje mi się przeszukany także przez ruskich.Znajdowane są jakies tam rzeczy ale przeważnie na śmietnikach wokół koszar.
leszko73 Napisano 11 Październik 2008 Napisano 11 Październik 2008 witam ,skoro skończył sie temat II wojny swiatowej ,to co powiecie teraz na temat I wojny swiatowej w okolicach białogardu,ja wiem tyle że były w białogardziw wojska węgierskie tzw. HONWEDZI.znajdowałem po ich guziki odznaki ,bączki z czapek.pozdr. wszystkich.
fido Napisano 6 Listopad 2008 Napisano 6 Listopad 2008 I tu też jest wiele niewiadomych w stosunku do tych węgrów ,że byli to pewne .Ale czy tu były jakies walki .Twoje znaleziska to pewnie znajdowane na wysypiskach .Niemcy po pierwszej wojnie sprzątali koszary i ruskim się trafiało wiele znalezisk wegierskich po 45.Powiedz gdzie mniej wiecej gdzie znalazłes jeśli to nie tajemnica czy to okolice kołobrzeskiej i rościna??
leszko73 Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 witam tak to te okolice,znajduje sporo guzików mundurowych i swego czasu sporo części wegierskiej broni, odznaki z czapek tak zwanych HONWEDÓW, bagnety,naet pocisk możdzieżowy węgierski juz rozbrojony pewnie przez ruskich,byc moze to niemcy lub rosjanie powywozili. pozdr.
leszko73 Napisano 21 Listopad 2008 Napisano 21 Listopad 2008 aaa, i te same guziki i monety znajdowałem przed kołobrzegiem.
fido Napisano 7 Grudzień 2008 Napisano 7 Grudzień 2008 Faktycznie chyba to są tylko wysypiskaale cóz takie hobbyto co kiedyś ktos wyrzucił my podnosimy.
radekmale Napisano 22 Luty 2011 Napisano 22 Luty 2011 Witam wszystkich.Drodzy Forumowicze proszę was o podanie linków dotyczących zagadnień historii Białogardu oraz okolic (o ole takowe istnieją), gdyż na Google naprawdę ciężko znaleźć jakiekolwiek konkretne informacje...Jestem z Białogardu i chciałbym uzupełnić swoja wiedzę.Wiem, że temat jest stary ale każda wskazówka będzie dla mnie bardzo cenna;)Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.