karpik Napisano 26 Marzec 2007 Autor Napisano 26 Marzec 2007 Co lepsze na kolor -monety, guziki, klamry, nieśm. itp?Zależy mi na zasięgu i elastyczności w terenie(pola, lasy, dróżki-zaśmiecone i czyste").Z góry dziękuje z odpowiedzi.Pozdrawiam.
igor02 Napisano 26 Marzec 2007 Napisano 26 Marzec 2007 Witaj Karpik.Co już Ci się X70 znudziła?:)) Ja jestem na etapie negocjacji, nie chcą mi wymienić torby na znaleziska na osłonę elektroniki :((Pozdro
karpik Napisano 26 Marzec 2007 Autor Napisano 26 Marzec 2007 Niestety, mam jakiś niedosyt. Jakiś za uniwersalny jak dla mnie:)W dykry. x-terca trzeba kopać/sprawdzić każdy sygnał powyżej 6, sławna już liczba 32(pultab) to mit- monety, guziki, sreberka, łuski i większy kolor to często najpierw 32. Mam wrażenie, że ta dyskryminacja to większy dodatek". Na zaśmieconym terenie mam wrażenie, że śmieci maskują mi fanty. Cały czas skłaniam się do koloru/zasięgu/PEWNEJ dyskryminacji(choćby kolor był 1/10 fantu) i nadal szukam czegoś pasującego. Może jestem zbyt wymagający:(?Szukajcie a znajdziecie"Więc szukam.
igor02 Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 A jakiej cewki używasz do monet i drobnego koloru?? Bo gdzies czytałem że na zaśmiecony teren to 18,75 kHz eliptyczna DD się sprwdza. A z innej beczki czy w porównaniu do asiora widzisz znaczące różnice.
karpik Napisano 27 Marzec 2007 Autor Napisano 27 Marzec 2007 Mam x niedługo więc nie będę oceniał. W temacie przoszę o porównanie X i XS. Ale już z autopsji wiem, że X nie nadaje się na zaśmiecony teren czy to z cewką standard czy koncentryczną 18,75. Nie miałem przyjemności chodzenia z DD.Co do ace- jest to najlepszy sprzęt na monety w cenie do 1000 zł- zdania nie zmienie.
Robind Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 Ja chodze z XT-70 rok czasu i wysoko oceniam ten sprzet (wczesniej chodziłem z ACE 250). Bardzo dobry na kolor. Oczywiście jak zawsze trzeba nabrać doświadczenia. Poniżej 16 nawet nie kopię.
karpik Napisano 28 Marzec 2007 Autor Napisano 28 Marzec 2007 Chodzisz rok i nawet nie wiesz jakie fanty omijasz kopiąc nad 16. Np. wielką miedzianą złotówe 1949 pokazywał zdecydowanie 10-12 i inne drobne fanciki to od 8-18. Spróbuj pokopać niższe sygnały.Nadal nie odpowiedzieliście mi na pytanie w temacie- odpowiedź jest taka banalna czy tak trudna?
karpik Napisano 30 Marzec 2007 Autor Napisano 30 Marzec 2007 Bardzo proszę o pomoc, czy warto zamienić X-70 na XS. Może wypowie się jakiś użytkownik XS'a jak u niego z kolorem.(zasięgi itp.)Pozdro.
don66 Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 Ja posiadam Explorera II drugi sezon, SX to jego rozwinięcie. Dyskryminacja w tym modelu jest pewna nawet jak kolor to 1/10 fantu. Co nie zawsze jest dobre, bo np. nieskorodowane nowe kapsle miedziowane pokazuje w zakresie monety. Choc sygnalizuje, że to może byc kapsel na wyświetlaczu, a i sygnał dźwiękowy jest inny, ale ja wolę trochę więcej pokopac, a nie pominąc ciekawych znalezisk. Na programie monety może pokazywac duże ( konkretnie duże)żelazo, trafiłem tak kulę armatnią z czego byłem bardzo zadowolony lub np. saperkę leżacą na płasko. W zaśmieconym terenie trzeba machac ardzo-bardzo" wolno, można wtedy wyłapac ciekawe fanty obok śmieci. Ostatnio w śmieciach trafiłem ładną monetkę w odległości paru 2-3cm. Sygnał od monetki nie został zagłuszony przez śmieci. Moja skutecznośc z tym sprzętem w poszukiwaniu monet wzrosła kilkunastokrotnie w porównaniu z moim starym wykrywaczem, którego nazwy nie wymienię, by nikogo nie urazic. MEx II nie jest pozbawiony również wad. Główna to złe wyważenie, ale są w tym zakresie modele gorsze (z czasam jak sie z nim dużo cwiczy" ręka się wyrabia).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.