Skocz do zawartości

stępel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
.posrebrzane IHS(dość nieudolne) ponad H krzyż maltański,po jego bokach słoneczka(gwiazdki).Pod H krzaczek try v-ki jedna nad grugą.kształt pofalbankowane"koło śr.2.5 cm
Napisano
Jest taki dział paleografii - brachygrafia, która zajmuje się odczytywaniem skrótów.
IHS to starożytny chrześciański symbol i monogram Jezusa (Iēsoús); skrót pochodzenia łacińskiego Iesus Hominem Salvator - Jezus Zbawiciel Człowieka wprowadzony przez Świętego Bernardyna ze Sieny.
Napisano
zasógerowałem się że niby odbicie (stępla) powinno być inne ,ale sprawdziłem jest identyczne (jak na stęplu),a rozwarcieobrączki"na którą paelc powinien się wsunąć jest mniejsza niż początek najmniejższego palca.
Napisano
No więc może guzik-spinka np. od sutanny księdza, ornatu itp.?

Myślałem, że się gapniesz: pisze się stempel i zasugerowałem (to tak przy okazji :-))!

A twojego pierwszego zdania w ogóle nie rozumiem. Toż zawsze pieczątka (pieczęć) jest wykonana odwróconymi literami (lustrzanie) bo inaczej nic by z tego nie wyszło. Odbij sobie pierścień-guzik na papierze to zrozumiesz :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie