siwyr Napisano 26 Marzec 2007 Autor Napisano 26 Marzec 2007 .posrebrzane IHS(dość nieudolne) ponad H krzyż maltański,po jego bokach słoneczka(gwiazdki).Pod H krzaczek try v-ki jedna nad grugą.kształt pofalbankowane"koło śr.2.5 cm
pokemon Napisano 27 Marzec 2007 Napisano 27 Marzec 2007 Pierścień (...ścionek). gdyby stempel (a nie stępel!) to po odbiciu wyszłoby SHI czy nie tak?
grba Napisano 28 Marzec 2007 Napisano 28 Marzec 2007 Jest taki dział paleografii - brachygrafia, która zajmuje się odczytywaniem skrótów.IHS to starożytny chrześciański symbol i monogram Jezusa (Iēsoús); skrót pochodzenia łacińskiego Iesus Hominem Salvator - Jezus Zbawiciel Człowieka wprowadzony przez Świętego Bernardyna ze Sieny.
siwyr Napisano 29 Marzec 2007 Autor Napisano 29 Marzec 2007 zasógerowałem się że niby odbicie (stępla) powinno być inne ,ale sprawdziłem jest identyczne (jak na stęplu),a rozwarcieobrączki"na którą paelc powinien się wsunąć jest mniejsza niż początek najmniejższego palca.
pokemon Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 No więc może guzik-spinka np. od sutanny księdza, ornatu itp.?Myślałem, że się gapniesz: pisze się stempel i zasugerowałem (to tak przy okazji :-))!A twojego pierwszego zdania w ogóle nie rozumiem. Toż zawsze pieczątka (pieczęć) jest wykonana odwróconymi literami (lustrzanie) bo inaczej nic by z tego nie wyszło. Odbij sobie pierścień-guzik na papierze to zrozumiesz :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.