Skocz do zawartości

Kordzik SA ( wz 1933 ?)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Niewiarygodne, ale ten fant wyszedł o dziwo na miejscu przeszukanym wielokrotnie przez wielu ludzi. Fakt że stan zachowania mizerny. Pytanie do znawców tematu, z czego wykonane były inkrustacje rękojeści ( stal czy kolor )? Pozdrawiam.

Napisano
Jelce pewnie ze znalu. Rodzaj można poznać po napisie lub po pinie, lub po kolorze pochwy ostatecznie, choć to nie przesądza.
Pozdrawiam
Napisano

Pablo02 -Gratuluje –słuchaj tu na fotce widać mój tylko że mój nie był wykopany ale nie miałem rękojeści więc sam dorobiłem jako tako z drewna –a późnie mi się trafiła cała tak jak widać chyba na Słowacji ? –ale już nie pamiętam –a ta dorobiona została -jak chcesz to ci ją wyśle daj sygnał na priva myślę że sobie ją dopieścisz –a wronę i znaczek powinieneś dokupić na allegro albo bazarze -pozdro

Napisano

Witam
Do kol. Pablo02, przeszukaj jeszcze raz miejsce trafienia, a na pewno nic nie będziesz musiał dokupywać na bazarze.
Moim skromnym zdaniem, znaczek jak i gapa (kolorki), nadal leżą w ziemi i czekają na znalazcę.
Gratuluję i pozdrawiam.
Blitz45

Napisano

A tutaj ten SA z pomalowaną pochwą. Może porównanie tych dwóch coś Tobie da. Pamiętaj, że na tym SS jest inskrypcja Meine Ehre heisst Treue", na tym SA Alles fur Deutschland", po odczyszczeniu (sugerowana elektroliza) powinny być widoczne resztki napisu.
Pozdrawiam

Napisano
Jakie inkrustacje rękojeści"? Chodzi zapewne o jelec i głowicę- Twoje to chyba z alpaki (jak w tym moim SS), w prezentowanym przeze mnie SAmańskim aluminiowe chromowane, widziałem także cynkowe i wiele, wiele innych.
Pozdrawiam
Napisano
Ciekawa sprawa, że okładki rękojeści zachowują się w ziemi w świetnym stanie (patrz te ze zdjęć) - wydaje mi się że to machoń. Poszukaj w okolicy, bo może plakiety leżą gdzieś razem z okładkami (no chyba że nie leżą).
Pozdrawiam
Napisano
Wielkie dzięki za wszystkie informacje! Oczywiście tematu nie odpuszczamy, trzeba dokładnie spenetrować jeszcze raz to miejsce, to może uda się odnaleźć brakujące elementy. A tak na marginesie, to utwierdziłem się w przekonaniu, że warto szukać nawet w miejscach przeszukanych przez wszystkich". Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie