Klucha 72 Posted March 24, 2007 Author Share Posted March 24, 2007 Czy ktoś z szanownych forowiczów wie coś o tej jednostce?Interesuje mnie głównie uzbrojenie i szlak bojowy, ale ucieszy mnie każda imformacja na temat w/w. jednostki.Pozdro Klucha 72 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolekcj Posted March 25, 2007 Share Posted March 25, 2007 Chyba gdzieś mam zdjęcia. Jak bym nie odszukał przypomnij mi się na mail za ok. tydzień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarekA Posted March 25, 2007 Share Posted March 25, 2007 Polecam: Bataliony Obrony Narodowej w Wielkopolsce w latach 1936-1939" T. Bohm (przez o z dwiema kropkami nad nim). Link to comment Share on other sites More sharing options...
cplstahl Posted March 25, 2007 Share Posted March 25, 2007 Batalion ON Żnin został sformowany z żołnierzy rezerwy systemem terytorialnym przez Dowództwo Okregu Korpusu VII Toruń. Podobnie jak inne bataliony ON był uzbrojony w broń nienajnowszą, różnorodną i wycofaną z jednostek pierszoliniowych. Prawdopodobnie nie posiadał broni przeciwpancernej. We wrześniu 1939 roku wchodził w skład Armii Poznań". Z racji tego, że był to batalion typu fortecznego, został przeznaczony do obsadzenia odcinka umocnionego (zasieki z drutu kolczastego, rowy przeciwczołgowe, schrony bojowe) od Władysławowa nad Notecią wzdłuż łańcucha Jezior Znińskich do Jeziora Wiecanowskiego. 05 września batalion wycofał się bez walk na linię Jezior Barcińskich i w rejon Inowrocławia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klucha 72 Posted March 29, 2007 Author Share Posted March 29, 2007 Ale co się z nim sie działo po 5 września, czy walczył nad Bzura itd.Co do uzbrojenia to wiem że było to Batalion ON typu S i uzbrojony był mniej więcej tak:186 kb,264 karabinków18 ckm,2 moździerze,10 rakietnic.Interesuje mnie jakiego typu była to broń np: jakich uzywali ckm, kb rkmów.I jeszce jedno czy kotos wie po co schrony mające bronic linii jezior żnińskich w 1939 mają otwory stzrelnicze na ckm skierowane w kierunku jezior( a stoją nad brzegiem)?Pozdro Klucha 72 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarekA Posted March 29, 2007 Share Posted March 29, 2007 Batalion ON „Żnin” sformowano na wiosnę 1939r. na bazie 3 kompani ON „Żnin” wchodzącej w skład batalionu ON „Kcynia”. Dowódcą był mjr Stanisław Wultański. Dowództwo i 1 kompania (dow. por. Soleżyński) stacjonowało w Żninie. 2 kompania (dow. por Czesław Pluciński) w Rogowie a 3 kompania (dow. kpt Jan Mikołajczak) w Janowcu. Batalion, jako jeden z nielicznych (lub jedyny) posiadał pluton z 3 armatami ppanc Boforsa. W nocy z 5 na 6 września, wraz z pododdziałami 26DP, opuścił stanowiska obronne. W rejonie Barcina stoczył walki z patrolami nieprzyjaciela. Wycofywał się przez Jadowniki – Janikowo – Kruszwicę. 8 września batalion wszedł w skład zgrupowania płk Siudy. Wraz z batalionami ON „Kcynia”, „Wągrowiec” i 6bs wchodził w skład pułku dowodzonego przez mjr Mariana Kwiatkowskiego. Pułk ten, wzmocniony 67dal (bez jednej baterii) od 9 września zajmował pozycję, jako odwód Zgrupowania batalionów ON płk Siudy, w rejonie Kłodawy. Wieczorem 13 wrześnie wyruszył w rejon Muchnic (na północ od Kutna). Nocą z 15 na 16 września wycofał się w rejon Żychlina. Pozycje obronne zajęły bataliony „Żnin” i Wągrowiec”, ten ostatnie został rozbity w trakcie walk. Batalion „Żnin” wycofywał się w kierunku Bzury. W rejonie Bud Starych został rozbity, większość żołnierzy dostała się do niewoli. Nielicznym udało przebić się do Warszawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klucha 72 Posted April 2, 2007 Author Share Posted April 2, 2007 Dzięki wszystkim za informacje. Jeśli macie coś jeszcze w temacie to piszcie.Pozdro Klucha 72 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elek Posted April 5, 2007 Share Posted April 5, 2007 Żniński Batalion ON, jako jeden z trzech batalionów typu S" miał następującą strukturę:1. Dowództwo batalionu w składzie: - dowódca batalionu; - poczet dowódcy batalionu; - drużyna gospodarcza; - oddział łączności; - lekarz batalionu wraz z sekcją sanitarną.2. Drużyna pionierów.3. Pluton przeciwpancerny.4. Pluton broni towarzyszącej.5. Trzy kompanie karabinów maszynowych, każda w składzie: - dowódca kompanii; - poczet dowódcy kompanii; - drużyna gospodarcza; - dwa plutony karabinów maszynowych; - dwa plutony strzeleckie.Batalion ON typu S" liczył etatowo 4 oficerów zawodowych, 16 oficerów rezerwy, 9 podoficerów zawodowych, 129 podoficerów rezerwy, 386 szeregowców oraz 1 niższego funkcjonariusza państwowego. Łącznie więc w skład batalionu wchodziło 544 żołnierzy i 1 pracownik wojska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bylinko Posted June 14, 2011 Share Posted June 14, 2011 Witam serdecznie,W mojej obecnej sytuacji zmuszony jestem prosić Was o pomoc, otóż...Poszukuję wszelkich informacji o rozmieszczeniu i walkach Armii Poznań w okolicach trójkąta Żnin, Wągrowiec, Kłecko w czasie września 1939.Szczególnie interesują mnie losy i wszelkie kwestie związane z Batalionem ON 'Żnin'.Również zaznaczę, iż szukam kontaktu z kolegami eksploratorami z tych okolic.Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjp2 Posted September 13, 2011 Share Posted September 13, 2011 Witam SerdecznieJestem nowy na forum .Dopiero teraz odkryłem ten temat.Mój dziadek(niestety ś.p.) brał udział 17.06.1939r w ćwiczeniach rezerwy w Żninie.Na zdjęciu,które posiadam z tyłu napisał Na pamiątkę z ćwiczeń rezerwy 26 p.a.l. im.Króla Władysława IV Antoni Biernacki plut.III bat. 17.IV.1939 Żnin Poznańskie".Z opowiadań dziadka pamiętam że brał udział w walkach nad Bzurą, niestety nie wiem czy był wcielony do batalionu ON Żnin czy walczył przy 26 p.a.l-u.Na zdjęciu nie pasuje mi tylko jeden szczegół mój dziadek ma przypiętą odznakę chyba pułkową,ale to nie jest napewno odznaka 26 p.a.l.-u. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.