Skocz do zawartości

Płaszcz motocyklowy WH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio na naszym Allegro spotykam wiele odmian płaszcza podczas zakupów staram sie zwracać uwage na metki sygnatury guziki...ale z tym pod tym nikiem mam problem co o tym sadzicie?
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=177700781
Ps Wydaje mi sie ze stan zachowania sugeruje powojenne pochodzenie albo rarytas!
Pozatym moze ktos ma pomysł na odrestaurowywanie takich płaszczy ....

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Może to wersja szwajcarska albo policyjna powojenna wyglada prawie jak stan magazynowy.Wogóle jesli ktos z was posiada jakies ciekawe zdjecia tych płaszczy to prosze o odpowiedz. Jesli chodzi o restauracje interesuje mnie jak uzupełnic braki w powłoce gumowanej jakim srodkiem to zrobic czy sa jakies do konserwacji gumy. Jakie pagony sie do nich stosuje dlaczego jeden płaszcz ma zielony kołnierz inny jasno brazowy i wszystko inne na ich temat..Dzieki
Ps Te guziki miedziane w tym z allegro śa podejrzne czy takie mogły być?

Kolor kołnierza w płaszczu motocyklowym WH (Kradmantel) ulegał zmianie w takcie wojny:
- w seriach produkowanych do 1935 roku był w kolorze felgrau,
- w seriach produkowanych między 1935, a 1940 rokiem niebiesko-zielone,
- a w końcu od maja 1940 roku znowu feldgrau.
Przy innych kolorach kołnierza byłbym sceptyczny co do autentyczności takiego płaszcza.
Naramienniki stosowane przy Kradmantlu powinny być takie same jak przy „normalnych” płaszczach WH – teoretycznie nieco dłuższe niż do bluzy mundurowej, ale w praktyce stosowano bardzo często te same co do kurtek mundurowych (tutaj od Ciebie zależy jakie naramienniki sobie wybierzesz - jaką barwę broni, jednostkę i stopień służbowy będzie Ci odpowiadał).
Jako ciekawostkę powiem Ci, że przed rokiem 1937 stosowano następujące rozwiązanie – „pusty” naramiennik z jednym paskiem tresy dla podoficerów, z dwoma paskami dla oficerów i generałów – ale zrezygnowano z niego na rzecz rozwiązania opisanego przeze mnie powyżej.
Te miedziane guziki w płaszczu z przedstawionej przez Ciebie aukcji są mocno podejrzane – przypuszczam, że to produkcja powojenna (ciekawe są przypięte do tego płaszcza naramienniki – ewidentnie policyjne – czy powojenne? – trudno stwierdzić po tych zdjęciach).

Owszem, zwykła żandarmeria (Gendarmerie) jako formacja policyjna miała brązowe kołnierze. Jednak żandarmeria wojskowa (Feldgendarmerie) używała już zwykłych mundurów heer z odpowiednimi insygniami. Czyli będie tu zwykły płaszcz z kołnierzem feldgrau.

Przy czym we wczesnym okresie wojny Feldgendarmerie używało jeszcze 8-guzikowych mundurów policyjnych (z miedzianymi elementami typu brązowe wywijane mankiety); to info dla tych którzy chcieliby rekonstruować 1939.

Dziekuje za szybki odzew. Ja w swoim orginale mam zielony kołnierz taki jak w płaszczu sukiennym i pochodzi on 42roku tak wiec to bedzie płaszcz zwykłego motocyklisty który mozna uzyć jako zandarmeria polowa?
A czy zwróciliście uwagę na płaszcze uzywane w Ksiedze Szyfrów kolor jakis dziwny co to za kopie???
pozatym przy okazji chciałbym poruszyc temat mapnikow ma ktos zdjecie uzywanych przez luftwafe???
I łancuch do rytngrafu.....wiecej nie męcze i Pozdrawiam!

Nie jestem znawcą, ale coś to za świeżo wszystko wygląda - ta metka i cyfry. Ktoś tu kiedyś na forum mówił że takie płaszcze ściągać można było z Austrii,albo post RFNowskie.

Moim zdaniem taka jest prowienincja tego płaszcza. Pagony policyjne mogły być dołożone.

Faktycznie kiedyś poruszałem watek zandarmeri dobrze kojarzysz ale nawet jesli to cos to powojenne to poza kolorem zbyt zielonym a moze taki w nowosci miały to sie na moje oko od orginału nie rozni.Aczkolwiek te guziki to jakis nie wypał.Jakby ktos miał namiar na powojenne takie płaszcze w normalnej cenie chetnie kupie....
ps.Na reko orginału szkoda

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie