zwyklak Posted March 22, 2007 Author Share Posted March 22, 2007 Witam panowie! mam pytanie. czy wiadomo wam coś na temat obozów jenieckich Oflag 57 Ostrołęka, Stalag 368 Beniaminów, Oflag VIIIE Pisz, Stalag 324 Ostrów Mazowiecka. z góry wielkie dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
alajerzy77 Posted March 22, 2007 Share Posted March 22, 2007 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=432961 zobacz!!!!Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwyklak Posted March 22, 2007 Author Share Posted March 22, 2007 Dzięki! a o reszcie obozów nic nie wiadomo, nikt nic nie wie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leuthen Posted March 22, 2007 Share Posted March 22, 2007 W podanym wątku jest m.in. moja wypowiedź, której fragment pozwolę sobie przytoczyć: Wszelakie pytania związane z niemieckimi obozami jenieckimi (nie tylko na terenie Polski) sugeruję kierować do Centralnego Muzeum Jeńców Wojennych w Łambinowicach-Opolu (www.cmjw.pl)". Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwyklak Posted March 22, 2007 Author Share Posted March 22, 2007 ok. spróbuje:) dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
samulb Posted March 24, 2007 Share Posted March 24, 2007 Witam. Polecam książkę jednak nie pamiętam dokładnie tytułu chyba Obozy jenieckie w Prusach Wschodnich na Pomorzu i w Meklemburgii. Znalazłem to kiedyś w bibliotece. Napewno jest o Piszu. Nie pamiętam czy jest Ostrołęka i Ostrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwyklak Posted March 25, 2007 Author Share Posted March 25, 2007 dzięki samulb, musze to sprawdzić. a tak na marginesie, to ładne fanty wychodzą w Piszu? Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
onufry Posted March 26, 2007 Share Posted March 26, 2007 o obozie strowskim to ja mam gdzies w ksiazce napisane, musialbym poszukac Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwyklak Posted March 29, 2007 Author Share Posted March 29, 2007 onufry jak byś mógł zerknąć do tej książki to bardzo bym prosił. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pyra75 Posted September 22, 2007 Share Posted September 22, 2007 http://pl.wikipedia.org/wiki/Orzechowo_(wojew%C3%B3dztwo_wielkopolskie)baraki po obozie stoją do dzisiaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
krasnoludek Posted September 23, 2007 Share Posted September 23, 2007 Pyra75 po co ten link zapodałeś, jeśli jest pusty ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pyra75 Posted September 23, 2007 Share Posted September 23, 2007 Wczoraj jeszcze coś tam było, dziwne. Orzechowo - Nazwa: Orzechowo - wieśWojewództwo: wielkopolskiePowiat: wrzesińskiGmina: MiłosławLudność: 2300Kod: 62-322Orzechowo - Historia:# 1392 - pierwsza wzmianka; wieś była wtedy posiadłością rodu Doliwów i wchodziła w skład dóbr miosławskich# 1830 - w czasie powstania listopadowego - jeden z punktów zbornych dla ochotników przekraczajacych granicę# w czasie II wojny światowej istniał tu obóz pracy przymusowejOdwiedź:# cmentarzysko pradziejowe położone na polu, ok. 100 m SW od wsi# kapliczka z figurą Matki Boskiej Niepokalanej z lat dwudziestych XX w.Jeśli wpiszę w Wikipedię Orzechowo to mam pełne informacje, jest błąd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.