Skocz do zawartości
  • 0

Nieregulaminowy radziecki nieśmiertelnik?

Pit_100

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich! Znalazłem dzisiaj taki przedmiot. Jest on wykonany z dolnej części jakiegoś sztućca. Przy końcu ma wywiercony otwór. Na obu jego stronach znajdują się litery z jak podejrzewam imieniem i nazwiskiem. Gdyby nie było otworu można byłoby myśleć, że jest to zwykła ułamana łyżka lub widelec podpisany przez swojego właściciela. Jednak po co komuś przewiercony widelec? Przecież nikt nie nosiłby go na szyi. Czy dobrze myślę, że może to być nieśmiertelnik? Pozdro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moja teoria na temat przewiercenia: sołdat posiadał też przewierconą łyżkę, które np. razem związywał drucikiem, żeby nie zgubić najbardziej przydatnego ekwipunku :-)
(patent przejęty później przez LWP- nóż i widelec w jednym, na środkowym nicie obrotowym)
Moim zdaniem po obu stronach jest ten sam napis coś jakby KOM.MIHAIŁ (komisarz Michał?), choć autorowi wyraźnie nie wyszło ponieważ materiał był o wiele twardszy niż twardość użytego rylca i dodatkowo ześlizgiwał mu się. :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie