Skocz do zawartości

Bitwa na przedpolach Dęblina

SIRPRZEMAS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Prosze o informacje odnośnie Bitwy z X 1914 r. rozegranej podczas I wojny światowej na przedpolach dęblina.

Dotarłem już do strony http://twierdzadeblin.w.interia.pl/999.htm

Poszukuję map i szczegółowych opisów.

Z góry dziękuję
Napisano
ciekawe
mnie to tez interesuje nie mieszkam w deblinie ale moze juz niebawem bede tam dos zkoly chodzil jaksie dostane wiec tez bym sie chcial cos wiecej na ten temat dowiedziec:D

pozdrawiam shizo
Napisano
co to za skromność :),a myślałem ,że już przetrzepałeś całą okolicę i wszystkie miejscówki ? :)...chyba się wybiorę do Ciebie na jakąś wizytację :)
Napisano
Dęblin to miasteczko z ciekawą historią i ciekawymi obiektam historycznymi, szkoda jednak ,że interesuje się nią tak mało ludzi z władz lokalnych a jedyne pomysły nie mają nic wspólnego z promocją obiektów tylko z ograniczeniem dostępności.
Napisano
Zgadza się, to Mierzwiączka (fort II B).Jeden z fortów , którego stan jest jeszcze niezły, bo co do reszty to trzeba płakać. Pozostałe forty lub to co po nich zostało są cały czas dewastowane przez złomiarzy , miejsowych (zasypywanie śmiećmi), rozorywanie przez rolników itp.Na przykład kilka zniknęło z powierzchni ziemi jak fort Michalinów (nr.I)n, na którego miejscu jest stacja paliw, Borowa(nr.IV).Z drugiej strony zastanawiam się gdzie są konserwatorzy??????????
Pozdr...
  • 3 weeks later...
Napisano
Ok tylko gdzie i kiedy? Mam jeszcze pytanie czy w okolice starego portu na wiśle warto się wybrać? moje GG 2638996. Z góry dzięki!!
Napisano
Co do fortu koło Michalinowa lub jak kto woli Nadwiślanki proces niszczenia zaczał sie przed wojną więc to był proces długofalowy. Dziś zostało nie wiele, ale jak ktoś się przyjrzy układowi teronu to jeszcze coś niecoś dojrzy.
Napisano
Pytanie do jacentego2004
Czy masz może jakieś materiały dotyczące cm. forecznego np. fotografie. Większość substancji zabytkowej sfotografowałem, ale stanu wcześniejszego trudno bez dokumnetów czy zdjęć odtworzyć.
Napisano
Słyszałem że w lesie za Rykami na trasie do Zalesia podczas II wojny działała partyzantka chyba Orlika" podobno można tam znaleść ciekawe żeczy, ale czy to prawda???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie