Skocz do zawartości

wierzchowo

PzKpfw V Panther

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam seredcznie!
Mieszkam w Wierzchowie. Jeśli chodzi o naszą miejscowośc i okolice(np Borujsko)to mogę polecić sporo literatury na ten temat(tam znajdziesz sporo mapek).Pamietaj , ze Wierzchowo to pozycja ryglowa Wału Pomorskiego i nie wiem czy można tu mówić o przełamaniu Wału, którego dokonano według mnie wcześniej.Pozdrawiam.
Napisano
ughrrr...kupa poniemieckich map jest w necie. Jak kolega Panther zamiaruje w terenie złota szukać jak nie potrafi głupiej mapy znaleźć hę? oczywiście sztabówek się nie znajdzie ale topograficzne to i owszem
Strony o Wierzchowie? Po polsku nic właściwie.
Faktem jest że Virchov ma do morza" bardzo daleko> Myśle że dbałość o zasady forum obejmują tez ortografie - tak dla zasady po prostu;-)
A co do literatury
-flisowski -reportaż pola walki
-kaniecki - ostatnie salwy
-korczak - klucz do berlina
-perzyk- wiadomo co

i pewnie wiele innych do których nie mam dostępu. one jednak (może poza pierwszą) za wiele w terenie nie pomogą poza przeczytaniem ciekawych historii z tego terenu. Obecnie najciekawsze tereny zajęte są przez lotniska, prywatne tereny , świniarnie, dzikie wysypiska itp.
A można wiedzieć jakie są plany kolegi panthery co do tego terenu i czego zamierza szukać? teren dość mocno przeryty ponoć
Napisano
ja pochodze ze złocieńca a dokładnie z budowa. Kupiłem niedawno wykrywke i troszeczkę po okolicach wierzchowa pochodziłem ale wiele łatwiej było by z jakimiś mapkami. A morze ktoś mi poleci jakieś ciekawe miejsca(teraz chodzę po górach smolnych)a zastanawiałem sie czy warto by było przeszukać przesmyk między jeziorami drawienko" i usko"
Napisano
busko i dramienko powiadasz? sam bym sobie tam pochodził... piękne miejsce. w dodatku jak się wie co tam się działo. niestety tam chyba jest tylko droga i pola orne po bokach wiec nie wiem. moze trochę wyżej za skarpami - w lesie (tam chyba były niemieckie linie). generalnie to mam wrażenie że tam mało eksplorowane sa wąwozy, ale z racji tego ze teren podmokły i ludzie zrobili sobie tam śmietniska to nie wiem... nie chodzę z wykrywaczem wiec fachowcem nie jestem. A smolne to juz na forum wspominano - dosc mocno schodzone
Napisano
Wiesz Panther, ja mam taką metodę. Jak nie wiem jak coś napisać (hłe hłe ortografia), to wchodzę w Necie na Google i piszę dany wyraz. Działa bez pudła. Serdecznie pozdrawiam.
Napisano
Witam!
Jeśli chodzi o przesmyk to warto tam zajżeć.Natomiast co do smolnych gór, to proszę o zakopywanie po sobie dołków. Napisze prościej- komuś przeszkadzała zakopana skrzynka z resztakami kości, wiec ją wykopał ponownie i kosci rozrzucił.Druga kwestia to ponownie rozkopane ziemianki z możdzierzami na wierzchu, które trzeba było ponownie zakopywać(na forum sa gdzieś zdjęcia).Na smolne góry z racji bliskiego położenia przy Wierzchowie i Żabinie dośc często wybierają się dzieciaki. A czy przekopane? owszem , ale jeszcze można coś znaleść. Pozdrawiam.
Napisano
jak byłem tam kilka lat temu to jakis nie przymierzając -łach- przekopal dokumentnie tą szosę co sie kończy na lotniskowym płocie. dołki co 5 m oczywiście nie przykryte.
godles - kiedyś proponowałeś mi ksero książki (chyba 2 lata temu). znalazłem na allegro - to streszczenie dużego Flisowskiego wlaściwie. niemniej po tylu latach składam podziękowania. Już niedługo może uda mi się załozyć stronę o walkach na tym terenie. dam znac . pozdro
Napisano
Witaj Rob!
Tak, znam tego pana"co tam kopał.Fakt sporo rzeczy wyciagnął, ale zapomniał"o kulturze pracy.Pomysł ze stronka jak najbardziej trafny. Jesli mogę jakoś pomóc to czekam na sygnał. Nadal pracuje w bibliotece, więc jeśli chodzi o jakieś materiały to nie powinno byc problemu.Dysponuje także inną wszelką pomocą!!!. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie