Jump to content

do wszystkich obecnych i byłych posiadaczy Jabla...

kamelot

Recommended Posts

witam musiałem założyć ten temat bo mam nielada problem. Będę pewnie kupował Jabla bo niestety jestem biednym studenciną i na dzień dzisiejszy nie stać mnie na lepszy sprzęt a znam pare ciekawych miejscówek do przeszukania ale ciągle sie waham i chciałbym sie zmotywowac do tego zakupu pytając was jakie ciekawe fanty znaleźliście Jablem i nie pytam tu o łuski czy takie drobniejsze rzeczy ale czy wyciagneliście nim coś naprawde ciekawego!
i nie piszczcie mi że juz o tym bylo na forum bo patrzyłem i wiem ze nie było!
z góry dzięki za odpowiedź:-) !

znam gości co chodzili kiedyś z widłami i kuli skarpy okopów...co nie znaczy że jak kupisz sobie widły to też będziesz miał takie trafienia jak oni :)ja pierwszym klozetowcem-na pierwszej wyprawie trafiłem mg 34 kopiąc łyżką do opon-bo był mróz

To ja może powiem tak. Mam samoróbke, zrobioną na podstawie elektroniki Jabla, taka jak są na Allegro za grosze. Prawde mówiąc jestem zadowolony. Zasięg jest przyzwoity, jedyny mankament to brak dyskryminacji, więc trzeba sie nakopać trochę zanim się sprzęt pozna, ale z kolei nie wymagaj cudów za taką kase;) Najmniejszy przedmiot jaki złapał to moneta, 1 zł z PRL. To byłoby na tyle mam nadzieje, że pomoże.

monete 1 zł jako najmniejszy przedmiot?ja moim pi jak kiedyś chodziłem to znalazłem garść 1 groszówek bo jakis gamoń rozsypał w lesie.A łuski to na 40 cm chwytał.To oczywiście była moja samoróbka.

Kilka lat temu kupiłem HS3,to świetny sprzęt jeśli chodzi o pogodzenie ceny i zalet.Od niedawna mam też Jabelka z wiadomej aukcji,cena zachęcająca a i efekty bardzo dobre.Kute gwożdzie 20cm wyciągnał z 50cm,blaszki 5x5cm z 40cm.Ten sam teren HS3 i tylko zbrojenie fundamentów sie pokazało oprócz poprzednich trafień.Wszystko sprawdzane na terenie gdzie kiedyś stała wojskowa wieża obserwacyjna w lesie koło mojego domu.
Jak na pierwsze porównanie to jestem zadowolony bardzo.

Bart a ostatnio właśnie słyszałem ze ten sprzęt z wiadomej aukcji trzeba cały czas dostrajać w terenie i takie tam.. jak twój Jabol w tej kwestii sie zachowuje?
a tak wogóle do pozostałych czy oprócz mg34 Mieszka wyciagnął ktos cos ciekawego tym sprzętem oprócz gwoździ i monet?? ;-)

W pierwszy dzień jak go dostałem to do lasu na pewną miejscówke porównać z HS3,więc po pierwszej próbie wszystko OK a dostrajać owszem ale raczej aby sprawdzić ustawienia bo wiem gdzie co i jak głęboko leży.Przez całe popołudnie pracował stabilnie i nie miałem problemu.Fakt że przy każdym trafieniu sprawdzałem na jakim ustawieniu daje sygnał,ale to chęć poznania nowego sprzętu.A za 200złotych to nie ma sie co rozwodzić,bierze sie albo nie.Jedno jest pewne:nakopiesz sie śmieci i wszystkiego zanim nauczysz sie go słuchać ale zasięg przyzwoity całkiem,całkiem.

Sprzęt dobry na żelastwo. Oj dobrze ręce bolą od kopania. Prosty w obsłudze jak budowa cepa. Co tu ustawiać? Prawo albo lewo?
Monety? Marzenie bez dyskryminacji.
Owszem ładnie reaguje np. na aluminium. Wyciągnąłem 10 gr PRL, ale to był trochę przypadek, bo kopałem ciągiem.
Tak więc jeśli nie szkoda ci sił, czasu, nie denerwują cie gwoździe, podkładki, śruby i podkowy (a tego wszystkiego jest do groma w glebie) to kupuj jabelka. Jednak jeśli chciałbyś i coś ciekawszego trafić (kolor) kup nawet najtańszy sprzęt ale z dyskryminacją. Zaoszczędzisz nerwów.
Przygoda co prawda jest i tak i tak, ale wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam :-)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information